Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το acetamiprid στο μέλι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το acetamiprid στο μέλι
spot_img

Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, ο αιτών Nufarm Europe Gmbh υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Αυστρίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία acetamiprid στο μέλι, τους λιναρόσπορους, τους σπόρους παπαρούνας, τους σπόρους σιναπιού και τους σπόρους “gold of pleasure”.

Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 25%

Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος ήταν επαρκή για να συναχθούν προτάσεις ΑΟΚ για τα παραπάνω προϊόντα. Ωστόσο, όσον αφορά το μέλι, εντοπίστηκαν κενά στα δεδομένα από την EFSA και δεν καλύφθηκαν πλήρως από την αιτιολόγηση που παρέσχε ο αιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εναπομένουσες αβεβαιότητες, οι διαχειριστές κινδύνου έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν την αιτιολόγηση που παρέχεται και τις σχετικές αβεβαιότητες είτε να συγχωνεύσουν τα παρεχόμενα δεδομένα με ένα σύνολο δεδομένων από προηγούμενη αίτηση για να συναγάγουν πρόταση ΑΟΚ.

Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων της acetamiprid σε φυτικές μήτρες και στο μέλι στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτει από τη χρήση της acetamiprid σύμφωνα με τις αναφερόμενες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα