Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστιατόρια: Ποιο αντέχει δημόσια βαθμολόγηση για υγιεινή και ασφάλεια;

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕστιατόρια: Ποιο αντέχει δημόσια βαθμολόγηση για υγιεινή και ασφάλεια;
spot_img

Το παράδειγμα της Βρετανίας όπου τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων για την ασφάλεια τροφίμων δημοσιοποιούνται και αναρτώνται στα εστιατόρια, απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα

Της Χριστίνας Κοψίνη

Πεινάτε αφόρητα  και στη γειτονιά σας έχει ανοίξει ένα εστιατόριο με ινδική κουζίνα, αλλά δεν ξέρετε τι να κάνετε. Μαργαρίτα να μαδήσετε δεν κρατάτε, για να αποφασίσετε εάν όντως αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε για κάτι γρήγορο. Εξωτερικά, φαίνεται άψογο και από την βιτρίνα του όλα αστράφτουν καθαριότητα. Αλλά, είναι πράγματι έτσι και σε ό,τι αφορά την συνολική του υγιεινή; To προσπερνάτε και σταματάτε στο επόμενο ταχυφαγείο. Διαθέτει το αγαπημένο σας sushi. Αλλά πόσο ασφαλές είναι εν μέσω ζέστης ή καύσωνα, να φάτε σούσι; Kι αν δεν είναι τόσο καθαρό όσο φαίνεται; Άλλωστε, κάθε καλοκαίρι οι γαστρεντερίτιδες καιροφυλακτούν και η μυρωδιά της κουζίνας – μια παλιά καλή μέθοδος που χρησιμοποιείτε ενίοτε- όσο ευχάριστη κι αν είναι, δεν αρκεί για να σας πείσει να κάνετε το βήμα στο εσωτερικό του μαγαζιού. Όσο για την κριτική του ΤripAdvisor και των άλλων ανάλογων εταιρειών αξιολόγησης, πού χρόνος και διάθεση να ψάχνετε τώρα στο  διαδίκτυο για να βρείτε εάν και ποια κριτική έχει, αν ,φυσικά, έχει. Τελικώς, θα μπείτε σε όποιο λάχει και ό,τι είναι να γίνει. Η πείνα δεν παλεύεται!

Πόσες φορές δεν έχετε κάνει αυτές τις σκέψεις, γυρίζοντας από την δουλειά, αναζητώντας κάτι γρήγορο, καλό και όχι ακριβό, για να ηρεμήσετε το στομάχι σας; Κάποιοι  αρκετές φορές, άλλοι λιγότερο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα μας απασχολεί πάντα: Πόσο σίγουροι είμαστε όταν επιλέγουμε ένα εστιατόριο, ένα ταχυφαγείο, ή ένα σαντουϊτσάδικο από το street food στο μετρό της γειτονιάς;

ΚΑΝΤΟ όπως Ο FSA

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχουν βρει  ένα δοκιμασμένο τρόπο για να απαντήσουν σε αυτήν την  εύλογη ανασφάλεια του καταναλωτή. Πολλά εστιατόρια αυτοεκτίθενται…  προβάλλοντας  σε εμφανές σημείο της αίθουσας, τη βαθμολογία από την περιοδική  αξιολόγηση  που έχουν υποστεί από τον Οργανισμό Τυποποίησης Προτύπων (FSA). 

Ο  FSA ιδρύθηκε το 2000 μετά από πολλές επιδημίες τροφικών ασθενειών ως  ανεξάρτητο κυβερνητικό τμήμα που εργάζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευρύτερων συμφερόντων των Βρετανών, σε σχέση με τα τρόφιμα στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Στόχος του FSA είναι να  διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων και γι’  αυτό πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφίμων  τα οποία και βαθμολογεί. Η βαθμολογία υγιεινής των τροφίμων αντανακλά τα πρότυπα υγιεινής των τροφίμων που βρέθηκαν την ημερομηνία του ελέγχου από την τοπική αρχή. Και φυσικά τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να αναρτούν τις βαθμολογίες των ελέγχων, σε εμφανώς προσιτό σημείο ώστε να το βλέπουν όλοι οι εν δυνάμει πελάτες και να κρίνουν. 

Το πρόγραμμα δίνει στις επιχειρήσεις μια βαθμολογία από 0 έως 5, η οποία εμφανίζεται όχι μόνο στις εγκαταστάσεις τους  αλλά και στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής. Η βαθμολογία την οποία άνετα μπορεί να ανακαλύψει μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:https://ratings.food.gov.uk/, γράφοντας την επωνυμία του εστιατορίου που τον ενδιαφέρει, έχει ως εξής:

5 – Tα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ καλά

4 – Tα πρότυπα υγιεινής είναι καλά

3 – Tα πρότυπα υγιεινής είναι γενικά ικανοποιητικά

2 – Aπαιτείται κάποια βελτίωση

1 – Aπαιτείται σημαντική βελτίωση

0 – Aπαιτείται επείγουσα βελτίωση

Στις βαθμολογίες, το πέντε είναι στην κορυφή της κλίμακας, όπου τα πρότυπα είναι πολύ καλά και το μηδέν βρίσκεται στο κάτω μέρος, όπου απαιτείται επείγουσα βελτίωση.

 Και τι ελέγχει ο FSA; Τα πάντα, από τη σωστή διατήρηση της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα, την καθαριότητα του εστιατορίου και τη γνώση του προσωπικού. Ο υγειονομικός επιθεωρητής μπορεί να ζητήσει από τυχαία μέλη του προσωπικού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων να επιβεβαιώσουν ότι γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τα τρόφιμα με ασφάλεια και μπορεί επίσης να λάβει δείγματα από διάφορες περιοχές του εστιατορίου για να αναζητήσει βακτήρια και άλλους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες.

Ναι, γίνονται και στην Ελλάδα έλεγχοι από τις  Διευθύνσεις ή τα Τμήματα υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας. Τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων αποστέλλονται ανά έτος συγκεντρωτικά στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Αλλά μην ρωτήσετε ούτε πόσο εύκολα έχει ο καταναλωτής πρόσβαση σε αυτά, ούτε πόσο συχνά γίνονται..

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο