Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κρασί και η καρδιοπάθεια

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο κρασί και η καρδιοπάθεια
spot_img

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Σε μια εξαιρετική ερευνητική εργασία τους που δημοσιεύθηκε πριν από 5 μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, συνάδελφοι στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μελέτησαν την επίδραση του κρασιού σε οξειδωτικούς δείκτες στρες σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

Effect of Moderate Wine Consumption on Oxidative Stress Markers in Coronary Heart Disease Patients

 Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, η ομάδα Α δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ, η ομάδα Β κατανάλωσε κρασί και η ομάδα Γ κατανάλωσε αλκοόλ (27g την ημέρα για 8 εβδομάδες). Δείγματα αίματος και ούρων λήφθηκαν στο χρόνο 0, μετά από 4 εβδομάδες και μετά από 8 εβδομάδες. Στην ομάδα Γ βρέθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα της οξειδωμένης γουανίνης και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων ενώ αυτοί οι δύο δείκτες ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένοι στην ομάδα Β. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αντι-οξειδωτικές ενώσεις του κρασιού μπορούν να εκδηλώσουν το αντι-οξειδωτικό τους δυναμικό και να υπερκεράσουν τις οξειδωτικές δράσεις του αλκοόλ σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.   

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα