Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κρασί και η καρδιοπάθεια

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο κρασί και η καρδιοπάθεια
spot_img

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Σε μια εξαιρετική ερευνητική εργασία τους που δημοσιεύθηκε πριν από 5 μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, συνάδελφοι στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μελέτησαν την επίδραση του κρασιού σε οξειδωτικούς δείκτες στρες σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

Effect of Moderate Wine Consumption on Oxidative Stress Markers in Coronary Heart Disease Patients

 Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, η ομάδα Α δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ, η ομάδα Β κατανάλωσε κρασί και η ομάδα Γ κατανάλωσε αλκοόλ (27g την ημέρα για 8 εβδομάδες). Δείγματα αίματος και ούρων λήφθηκαν στο χρόνο 0, μετά από 4 εβδομάδες και μετά από 8 εβδομάδες. Στην ομάδα Γ βρέθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα της οξειδωμένης γουανίνης και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων ενώ αυτοί οι δύο δείκτες ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένοι στην ομάδα Β. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αντι-οξειδωτικές ενώσεις του κρασιού μπορούν να εκδηλώσουν το αντι-οξειδωτικό τους δυναμικό και να υπερκεράσουν τις οξειδωτικές δράσεις του αλκοόλ σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.   

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα