Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
22.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπογονιμότητα: Βρέθηκε η πρωτεΐνη που βοηθά στην ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο!

ΑρχικήΟικιακάΥπογονιμότητα: Βρέθηκε η πρωτεΐνη που βοηθά στην ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο!
spot_img

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τις περιπτώσεις της ανεξήγητης υπογονιμότητας που υπάρχει τουλάχιστον στους μισούς ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη, που πήρε το αρχαιοελληνικό όνομα ΜΑΙΑ και η οποία, ευρισκόμενη στην επιφάνεια του ωαρίου, βοηθά το σπερματοζωάριο να ενωθεί με το ωάριο. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπειών υπογονιμότητας, σε ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών, καθώς και νέων τεστ που θα διερευνούν αν τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα αδυνατούν να «προσδεθούν» στην εν λόγω πρωτεΐνη ή αν τα ωάρια μιας γυναίκας δεν διαθέτουν την ΜΑΙΑ στην επιφάνεια τους.

Η αδυναμία γονιμοποίησης είναι ανεξήγητη τουλάχιστον στους μισούς ανθρώπους που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο. Η νέα πρωτεΐνη μπορεί να αποδειχθεί ζωτική στο να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την υπογονιμότητα και να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Μουρ της Σχολής Βιοεπιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποίησαν τεχνητά ωάρια για να δοκιμάσουν διαφορετικές πρωτεΐνες (πεπτίδια) που διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να «δεθούν» με τα ωάρια.

Μετά τον εντοπισμό της ΜΑΙΑ, το γονίδιο που αντιστοιχεί σε αυτήν, εισήχθη σε καλλιέργεια ανθρωπίνων κυττάρων και αυτά έγιναν δεκτικά στα σπερματοζωάρια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της γονιμοποίησης. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η ΜΑΙΑ ευθύνεται για την έλξη του σπερματοζωαρίου προς το ωάριο.

«Αυτά που γνωρίζουμε για τη γονιμότητα στους ανθρώπους, είναι αρκετά περιορισμένα εξαιτίας ηθικών ανησυχιών και της έλλειψης επαρκών ωαρίων για έρευνες. Η νέα καινοτόμα τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την πρωτεΐνη ΜΑΙΑ, η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες όχι μόνο να καταλάβουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ανθρώπινης γονιμότητας, αλλά θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για νέους τρόπους θεραπείας της υπογονιμότητας και θα φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό μελλοντικών αντισυλληπτικών», δήλωσε ο δρ Μουρ.

Τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι μερικά σπερματοζωάρια μπορεί να μην είναι συμβατά με μερικά ωάρια. Ήδη σχεδιάζεται να διερευνηθεί κατά πόσο τα σπερματοζωάρια διαφορετικών ανθρώπων «προσδένονται» διαφορετικά στη ΜΑΙΑ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn0047

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες προσπαθούν να εισαχθούν στην Ελλάδα;

Πέντε ειδοποιήσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης RASFF, για ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα