Οι δηλητηριάσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα, έχουν διαγράψει μαύρες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία των τροφιμογενών ασθενειών ξεκινά από τη στιγμή που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καταναλώνουν φαγητό, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ποιο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα δηλητηρίασης από τρόφιμα στην Ιστορία. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Maryland ισχυρίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτέλεσε το πρώτο θύμα τροφιμογενούς ασθένειας, όπου και τελικά κατέληξε το 323 π.Χ.
Σύμφωνα με Έλληνες ιστορικούς, ο 32χρονος ηγεμόνας έμενε στο Παλάτι του Ναβουχοδονόσορα όταν ανέπτυξε έναν άσχημο στομαχόπονο. Τις επόμενες μέρες έμεινε στο κρεβάτι, υποφέροντας από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πυρετού, κοιλιακό άλγος και ρίγη, ως και τις 11 Ιουνίου όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Για χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δηλητηριάστηκε από τους αντιπάλους του, όμως σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που μελέτησαν τις ιστορικές αναφορές των συμπτωμάτων και του θανάτου του, ο αυτοκράτορας πιθανότατα πέθανε από τροφική ασθένεια, λόγω σαλμονέλας ή τυφοειδούς πυρετού.
Η επέλαση των τροφιμογενών ασθενειών φυσικά δε σταμάτησε εκεί, αφού έκτοτε υπήρξαν εκατομμύρια κρούσματα από δηλητηριάσεις λόγω κατανάλωσης τροφίμων που σημάδεψαν την ιστορία. Οι μάγισσες του Σάλεμ που στοχοποιήθηκαν λόγω του ακατάληπτου λόγου τους, του παραληρήματος και των σπασμών τους, φαίνεται να είχαν προσβληθεί από το ερυσιβώτιο, έναν τοξικό μύκητα που προσβάλλει τους κόκκους της σίκαλης, συχνά με παράξενες συνέπειες.
Οι πόλεμοι επίσης ήταν πάντα εστίες τροφιμογενών ασθενειών, λόγω της κακής υγιεινής των μεγάλες ομάδων ανθρώπων που ζούσαν μαζί. Το 1898, πάνω από 20,000 στρατιώτες που πολεμούσαν στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο υπέκυψαν από τύφο. Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί έχασαν 13.000 στρατιώτες από τύφο κατά τη διάρκεια του Νοτιοαφρικανικού Πολέμου του 1899-1902 – πολύ περισσότερους από όσους έχασαν στη μάχη.
Ο εικοστός αιώνας, και ιδιαίτερα μετά το 1950, έχει με τη σειρά του αμαυρωθεί από πολλά περιστατικά τροφιμογενών ασθενειών. Η λιστερίωση ήταν ο ένοχος ενός τεράστιου ξεσπάσματος το 1985 που οδήγησε στο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τρόφιμα από τότε που το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) άρχισε να καταγράφει δεδομένα. Εκείνη τη χρονιά, επίσης, περίπου 200.000 άνθρωποι αρρώστησαν από μολυσμένο γάλα. Πιθανώς το πιο διαβόητο ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας στην Αμερική, γνωστό ως περιστατικό Jack in the Box, συνέβη το 1993 όπου 4 παιδιά πέθαναν από χάμπουργκερ μολυσμένα με E. coli.
Κάθε χρόνο το CDC υπολογίζει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους θα προσβληθεί από κάποια τροφιμογενή ασθένεια. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα νοσήσουμε τουλάχιστον μία φορά από μία τέτοια ασθένεια στη ζωή μας, πιθανότατα και περισσότερο. Δεν περνάει μια μέρα χωρίς νέα ξεσπάσματα ασθενειών από παθογόνους μικροοργανισμούς, καθένα από τα οποία δοκιμάζει την ικανότητά μας να μάθουμε από μερικές χιλιάδες χρόνια ιστορίας.