Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες “ξεκλείδωσαν” τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες "ξεκλείδωσαν" τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες
spot_img

Η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών παρακολούθησε την βιολογική εξέλιξη των μπιζελιών και εντόπισε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναπαραγωγή καλύτερων ποικιλιών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Genetics .

Σύμφωνα με τα αρχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο αρακάς είναι το τέταρτο πιο παραγόμενο όσπριο παγκοσμίως. Πέρα από το ότι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αμύλου, φυτικών ινών και μετάλλων, τα μπιζέλια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα οικολογικής βιωσιμότητας λόγω της βιολογικής ικανότητας δέσμευσης του αζώτου. Έτσι, η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενιάς διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μελέτες γονιδιωματικής των καλλιεργειών που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής του γονιδιώματος», εξήγησε ο καθηγητής Rajeev Varshney από το Food Futures Institute του Πανεπιστημίου Murdoch και ένας από τους επικεφαλής του έργου αυτής της μελέτης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση του αρακά και των γονιδίων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών στο κλίμα καλλιεργειών… Καλύπτει το κενό μεταξύ των προηγούμενων βασικών μοντέλων και της σύγχρονης γονιδιωματικής για να ενισχύσει την έρευνα και τη βελτίωση των καλλιεργειών για την μπιζέλια», πρόσθεσε ο καθηγητής Varshney.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο