Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες “ξεκλείδωσαν” τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες "ξεκλείδωσαν" τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες
spot_img

Η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών παρακολούθησε την βιολογική εξέλιξη των μπιζελιών και εντόπισε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναπαραγωγή καλύτερων ποικιλιών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Genetics .

Σύμφωνα με τα αρχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο αρακάς είναι το τέταρτο πιο παραγόμενο όσπριο παγκοσμίως. Πέρα από το ότι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αμύλου, φυτικών ινών και μετάλλων, τα μπιζέλια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα οικολογικής βιωσιμότητας λόγω της βιολογικής ικανότητας δέσμευσης του αζώτου. Έτσι, η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενιάς διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μελέτες γονιδιωματικής των καλλιεργειών που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής του γονιδιώματος», εξήγησε ο καθηγητής Rajeev Varshney από το Food Futures Institute του Πανεπιστημίου Murdoch και ένας από τους επικεφαλής του έργου αυτής της μελέτης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση του αρακά και των γονιδίων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών στο κλίμα καλλιεργειών… Καλύπτει το κενό μεταξύ των προηγούμενων βασικών μοντέλων και της σύγχρονης γονιδιωματικής για να ενισχύσει την έρευνα και τη βελτίωση των καλλιεργειών για την μπιζέλια», πρόσθεσε ο καθηγητής Varshney.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα