Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που... αδυνατίζει!
spot_img

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Την επίδραση του οκτενυλοηλεκτρικού (OS) αμύλου στη συσσώρευση λίπους και τα οφέλη του για την υγεία λόγω της ικανότητάς του να ρυθμίζει το μικροβίωμα του εντέρου εξέτασαν ερευνητές από την Κίνα.

Το άμυλο OS αναπτύχθηκε αρχικά ως γαλακτωματοποιητής τροφίμων από τους Caldwell και Wurzburg και χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά, κρέμες και σάλτσες για σαλάτες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το άμυλο OS αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολύ πιο αργά από την ίδια ποσότητα γλυκόζης σε υγιείς ενήλικες. Συνεπώς, θα μπορούσε να μειώσει τις γλυκαιμικές και ινσουλιναιμικές αποκρίσεις των ασθενών σε σύγκριση με τη γλυκόζη. Επίσης, το ανθεκτικό άμυλο (RS) έχει προταθεί για την πρόληψη των βλαβερών συνεπειών μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η δίαιτα με συμπλήρωμα RS φάνηκε ότι μειώνει την αύξηση σωματικού βάρους και ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων. Με γνώμονα αυτό, οι συγγραφείς της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Foods, διερεύνησαν τις επιδράσεις του αμύλου OS στη σύνθεση του σώματος και στο γαστρεντερικό περιβάλλον σε ποντικούς που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Σε αυτή τη μελέτη, τα ποντίκια τράφηκαν με τρεις διαφορετικές δίαιτες. Για τη δίαιτα με κανονικά λιπαρά (RF), το 10% της ενέργειας προερχόταν από λίπος. Η δίαιτα με υψηλά λιπαρά (HF) είχε συστατικά παρόμοια με αυτά της δίαιτας RF αλλά με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Η δίαιτα HF συμπληρωμένη με άμυλο OS (HFOSS) σχεδιάστηκε για να έχει παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα με τη δίαιτα HF. Στη δίαιτα HFOSS, οι διαιτητικές ίνες προέρχονταν από το άμυλο OS και αντιπροσώπευαν το 10% του συνολικού βάρους της δίαιτας. Αν και τις πρώτες 8 εβδομάδες δεν υπήρχε διαφορά στα ποντίκια, στο τέλος της πειραματικής περιόδου των 22 εβδομάδων, το σωματικό βάρος των ποντικών στην ομάδα HF ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ποντικών τόσο στην RF όσο και στην HFOSS. Συνεπώς, το συμπλήρωμα του αμύλου OS κατάφερε να μειώσει τη συσσώρευση λίπους σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα HF. Επιπλέον, τα ποντίκια στην ομάδα HFOSS είχαν σημαντικά χαμηλότερο βάρος λιπώδους ιστού και αναλογία λιπώδους ιστού σε σχέση με εκείνα που ακολουθούσαν τη λιπαρή δίαιτα.

Σε ό,τι αφορά την ανοχή στην ινσουλίνη, φάνηκε να είναι μειωμένη για τα ποντίκια της ομάδας HF, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους αυξήθηκαν μετά την ένεση ινσουλίνης. Συγκριτικά, τα ποντίκια στις ομάδες HFOSS και RF έδειξαν πολύ καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Άρα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το άμυλο OS μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα HF. Το άμυλο OS κατέστειλε επίσης την όρεξη των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα HF και αύξησε την έκκριση λίπους στα κόπρανα, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το άμυλο OS περιέχει ένα σημαντικό κλάσμα ανθεκτικού αμύλου, το οποίο μπορεί να εισέλθει στο παχύ έντερο και να ζυμωθεί από τα μικρόβια του εντέρου.

Το άμυλο OS αύξησε και τις συγκεντρώσεις του οξικού, προπιονικού και βουτυρικού οξέως στα κόπρανα, τα οποία μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της μεταβολικής υγείας. Η προσθήκη του αμύλου OS άλλαξε σημαντικά τη δομή της μικροχλωρίδας των κοπράνων των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα HF. Σε επίπεδο βακτηριακού γένους, το άμυλο OS αύξησε τη σχετική αφθονία προβιοτικών όπως τα Parabacteroides και Alistipes και μείωσε τη σχετική αφθονία παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Tyzzerella, Oscillibacter, Desulfovibrio, Anaerotruncus και Lachnospiraceae_UCG-006 στα κόπρανα ποντικών που έκαναν τη δίαιτα HF.

Συμπερασματικά, η μελέτη απέδειξε πως το άμυλο OS μπορεί να έχει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και της ανοχής στην ινσουλίνη, ενώ βοηθά και στη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Μελλοντικές κλινικές έρευνες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν την επίδραση του αμύλου OS και σε ανθρώπους.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα