Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά και στη θεραπεία του μελανώματος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ μεσογειακή διατροφή βοηθά και στη θεραπεία του μελανώματος
spot_img

Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν μέρος μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις αντιδράσεις των ασθενών σε φάρμακα ανοσοθεραπείας που θεραπεύουν τον καρκίνο του δέρματος. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

Πλέον, μια νέα έρευνα συνδέει τη μεσογειακή διατροφή και με την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία παρακολούθησαν τη διατροφή 91 ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα, οι οποίοι έπαιρναν αναστολείς ανοσολογικού σημείου ελέγχου (ICIs).

Όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή όχι μόνο ανταποκρίθηκαν καλύτερα στα φάρμακα, αλλά ήταν πιο πιθανό να μην επιδεινωθούν ένα χρόνο αργότερα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ιδιαίτερα τα όσπρια μείωσαν την πιθανότητα παρενεργειών από φάρμακα ανοσοθεραπείας, όπως η κολίτιδα, η φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που έτρωγαν πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας είχαν περισσότερες παρενέργειες. Αυτό αποδεικνύει την άμεση σχέση της ανταπόκρισης ICI στη διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που βελτιώνει τις προοπτικές για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Οι δοκιμές επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν διαφορετικούς τύπους όγκων σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Ενωμένη Γαστρεντερολογική Εβδομάδα 2022.

Σχετικά με το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται αφού το DNA των κυττάρων του δέρματος έχει υποστεί βλάβη (συνήθως λόγω επιβλαβών ακτίνων UV) και στη συνέχεια δεν επισκευάζεται, πυροδοτώντας έτσι μεταλλάξεις που μπορούν να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους.

Η πιο γνωστή θεραπεία είναι τα φάρμακα ICI, που  λειτουργούν μπλοκάροντας τα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, αναγκάζοντας τα Τ κύτταρα του ίδιου του σώματος, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Οι λευκοί είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν μελάνωμα από τους Αφροαμερικανούς και είναι πιο συχνό στους άνδρες, αλλά πριν από την ηλικία των 50 ετών είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Γενικότερα, το μελάνωμα είναι πιο επικίνδυνο να εμφανιστεί με την

Όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μελανώματος. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη, αλλά δεν είναι επίσης ασυνήθιστο σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο