Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές τον Οκτώβριο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFAO: Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές τον Οκτώβριο
spot_img

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και γεωργίας, χαμήλωσε και πάλι τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές κατά τον Οκτώβριο, παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών των σιτηρών που συνδέεται με την αβεβαιότητα στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O).

- Advertisement -

Ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής, που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του καλαθιού που απαρτίζεται από βασικά προϊόντα, μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 135,9 μονάδες.

«Με την τελευταία επικαιροποίηση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 14,9% σε σχέση με την ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο 2022», αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει ο FAO.

Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού κατά 3,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση αντανακλά «κυρίως τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», η επέκταση της οποίας δεν είναι διασφαλισμένη μετά τις 19 Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν επίσης την άνοδο των τιμών του ηλιελαίου και του αραβοσιτελαίου, προϊόντων των οποίων η Ουκρανία είναι βασικός παραγωγός και εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η τιμή του αραβοσίτου εξάλλου αυξάνεται εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών για την συγκομιδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της εξαιρετικού χαρακτήρα ξηρασίας.

Οι δείκτες FAO των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης αντίθετα μειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Ο FAO χαμήλωσε και πάλι σήμερα τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Μόνο η παραγωγή του σίτου εξακολουθεί να αυξάνεται: εκτιμάται σήμερα στα 783,8 εκατομμύρια τόνους για το 2022, αριθμός που αποτελεί «το απόλυτο ρεκόρ», κυρίως χάρις στην ρωσική συγκομιδή που προαναγγέλλεται «εξαιρετική».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα