Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα;

ΑρχικήΟικιακάΤι είναι η αλκαλική δίαιτα;
spot_img

Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στη θεωρία ότι το pH των τροφίμων επηρεάζει το pH του αίματος.

Η αλκαλική δίαιτα είναι ένα είδος διατροφής που βασίζεται στην αρχή ότι τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την ισορροπία του pH του αίματός . Το pH είναι ένα μέτρο του πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι. Κυμαίνεται από 0 έως 14, με 0 να είναι εξαιρετικά όξινο, το 7 ουδέτερο και το 14 είναι πολύ αλκαλικό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Everyday Health, οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας πιστεύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα δημητριακά, και χαμηλή σε άλλα, όπως τα πλούσια σε κάλιο λαχανικά και φρούτα, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στο pH του αίματος που οδηγούν σε διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεδειγμένο ότι ισχύει, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και αυτό τον τύπο δίαιτας

Οφέλη στην υγεία που προσφέρει η αλκαλική δίαιτα

Αν και το pH των τροφίμων πιθανότατα δεν έχει σημασία, η αλκαλική δίαιτα ενθαρρύνει αρκετά υγιεινά διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της έμφασης σε μη επεξεργασμένα και φυτικής προέλευσης τροφές και περιορισμού του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων δημητριακών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή της αλκαλικής διατροφής θα αυξήσει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως για τον καρκίνο. Αλλά πολλά από αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι σίγουρο ότι είναι αληθή.

  • Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο International Journal of Cancer, οι αλκαλικές δίαιτες μπορεί να έχουν προστατευτικό όφελος έναντι του καρκίνου του μαστού, αλλά οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν καταλήξει. σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.
  • Υπάρχουν, επίσης, ισχυρισμοί ότι η αλκαλική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης . Η θεωρία αναφέρεται ως υπόθεση οξέος-στάχτης της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε οξέα μπορεί να διαβρώσει τα οστά και να οδηγήσει σε οστεοπόρωση αυξάνοντας το ασβέστιο στα ούρα και μειώνοντάς το στο σώμα. Αλλά η θεωρία δεν έχει αποδειχτεί να ισχύει μέχρι τώρα.
  • Επιπλέον, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την εστίαση σε αλκαλικές τροφές. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Iranian Journal of Kidney Diseases σημείωσε ότι μια αλκαλική δίαιτα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνονται τα συστήματα φιλτραρίσματος αίματος των νεφρών. Τέλος, μια  ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων αλκαλικών τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Απώλεια βάρους και αλκαλική δίαιτα

Παρόλο που καμία έρευνα πάνω στην αλκαλική δίαιτα δεν υποστηρίζει πως η απώλεια βάτους είναι πρωταρχικός της στόχος, οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις ομάδες τροφίμων τείνει να περιορίζει τις συνολικές θερμίδες. Επιπλέον, η έμφαση της αλκαλικής δίαιτας στα φρούτα και τα λαχανικά έναντι των επεξεργασμένων τροφίμων είναι μια αποδεκτή αρχή απώλειας βάρους και συντήρησης.

Τα Do’s και τα Dont’s μιας αλκαλικής δίαιτας

Όπως προαναφέρθηκε, η δίαιτα οργανώνεται γύρω από τα επίπεδα pH μεμονωμένων τροφίμων. Για την τήρηση μιας αλκαλικής δίαιτας, είναι απαραίτητος διαχωρισμός των τροφίμων σε 3 κατηγορίες, ανάλογα το pΗ τους: όξινα, ουδέτερα και αλκαλικά.

Στα όξινα τρόφιμα ανήκουν:

Κρέας, πουλερικά, ψάρι, τυρί κότατζ, γάλα, τυρί (ειδικά παρμεζάνα, τσένταρ με μειωμένα λιπαρά και σκληρά τυριά), γιαούρτι, παγωτό, αυγά (κυρίως ο κρόκος), δημητριακά (καστανό ρύζι, βρώμη σε ρολό, μακαρόνια, κορν φλέικς, λευκό ρύζι, ψωμί σίκαλης, ψωμί ολικής αλέσεως), αλκοόλ, σόδα, φακές, φιστίκια και καρύδια, άλλα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα

Ουδέτερα τρόφιμα προς περιορισμό:

Φυτικά λίπη (ελαιόλαδο, βούτυρο), άμυλα, (συμπεριλαμβανομένου καλαμποκιού, κινόα , βρώμης, λευκό και καστανό ρύζι και γλυκοπατάτες), σάκχαρα

Αλκαλικές τροφές για κατανάλωση:

Καρποί, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη, μη αμυλούχα λαχανικά, γάλα αμυγδάλου, μεταλλική σόδα, τροφές με σόγια, αμύγδαλα, λάδι καρύδας

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα