Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η αιτία που οι τιμές τροφίμων θα συνεχίσουν το ράλι ανόδου και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ότι πριν την πανδημία όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις οικονομολόγων και ειδικών στον τομέα της γεωργίας. Αν και οι τιμές των τροφίμων χονδρικής έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, και η τελευταία ενημέρωση του δείκτη τιμών τροφίμων του FAO, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, σημείωσε την όγδοη συνεχή μηνιαία πτώση του τον Νοέμβριο, αυτή η σταθεροποίηση/μείωση δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό για τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα κι αν αυτό συμβεί με την πάροδο του χρόνου, το κόστος είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, καθώς ο πόλεμος και τα καιρικά φαινόμενα περιορίζουν την ικανότητα των παραγωγών να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές αυξάνοντας την προσφορά. Μετά από αρκετά χρόνια καλλιέργειων υψηλής ταχύτητας χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι τιμές των σιτηρών σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της συσσώρευσης από καταναλωτές, εταιρείες και κυβερνήσεις. Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία προκάλεσε άνοδο των τιμών λόγω της σημασίας και των δύο χωρών στην παραγωγή εμπορευμάτων όπως το σιτάρι, οι επίμονες ξηρασίες σε βασικές αναπτυσσόμενες περιοχές είχαν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Η προοπτική νέων υψηλότερων παγκόσμιων τιμών χονδρικής των τροφίμων είναι ορατή, καθώς οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τον αυξημένο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων καταναλωτή. Σε όλη την G7, το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές έχει αυξηθεί κατά 12,7% κατά μέσο όρο το περασμένο έτος. Πολλές μεσαίου εισοδήματος και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναφέρει ακόμη υψηλότερους αριθμούς — περισσότερο από 40% στην Ουγγαρία και έως σχεδόν 100% στην Τουρκία. Η Katharine Neiss, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM Fixed Income, είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν θα οδηγήσουν γρήγορα σε μειωμένο κόστος λιανικής καθώς η παραγωγή τροφίμων είναι πολύ ενεργοβόρα, με τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και η παράταση τον Νοέμβριο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία διασφαλίζει ότι τουλάχιστον μερικά από τα τρόφιμα της χώρας φθάνουν σε διεθνείς πελάτες, έχει μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω αυξήσεων των τιμών, οι γεωπολιτικές συνθήκες παραμένουν επισφαλείς.