Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπιφτέκια κοτόπουλου: Αξιολόγηση ποιότητας και σταθερότητας μετά την προσθήκη πατάτας

ΑρχικήΕπιστήμηΜπιφτέκια κοτόπουλου: Αξιολόγηση ποιότητας και σταθερότητας μετά την προσθήκη πατάτας
spot_img

Στόχος επιστημονικής μελέτης ήταν να διερευνηθεί πως θα αποτραπεί η μείωση του όγκου στα μπιφτέκια κοτόπουλου μετά την κατάψυξη/απόψυξη και πως θα βελτιωθεί η ποιότητα τους.

Τα μπιφτέκια κοτόπουλου που είναι και βασικό συστατικό σε Burger, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές. Το προϊόν αυτό συνήθως καταψύχεται ή ψύχεται πριν αποψυχθεί και μαγειρεύεται σε εστιατόρια φαστ φουντ και αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση στον όγκο τους, λόγω της απώλειας νερού και λίπους. Επίσης οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας τους.

Διάφορες χημικές ουσίες (φωσφορικά άλατα) χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης των μπιφτεκιών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ωστόσο οι ουσίες αυτές δεν είναι αποδεκτές από τους καταναλωτές που πλέον έχουν γνώση για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Τα φυτικά συστατικά προτιμώνται ολοένα και περισσότερο για την αναστολή της συρρίκνωσης των μπιφτεκιών κατά την επεξεργασία.

Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να εξαχθούν από φρούτα, λαχανικά, καλλιέργειες και υποπροϊόντα επεξεργασίας όπως η φλούδα πατάτας. Η φλούδα της πατάτας είναι απόβλητο προϊόν παραγωγής αμύλου πατάτας και μπορεί να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση εάν δεν απορριφθεί/αξιοποιηθεί σωστά. Οι φλούδες πατάτας που είναι ευρέως διαθέσιμες, είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες (υψηλότερη περιεκτικότητα  από το πίτουρο σίτου) και αποτελούν εξαιρετική πηγή για την εξαγωγή διαιτητικών ινών υψηλής κατακράτησης νερού. Ωστόσο, λίγοι ερευνητές έχουν εξετάσει την εφαρμογή των ινών πατάτας (PDF) για την αναστολή της αλλαγής διαστάσεων των προϊόντων κρέατος και τη βελτίωση της ποιότητας τους.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο Ειδικό τεύχος Παράγοντες που Επηρεάζουν τη Γεύση, τη Γεύση και το Χρώμα του Κρέατος, αξιολόγησε την επίδραση των PDF στην ποιότητα, μικροδομή και θερμική σταθερότητα των μπιφτεκιών με απώτερο στόχο την πιθανή τεχνολογική χρήση του PDF για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του επεξεργασμένου κρέατος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το PDF βελτίωσε την ποιότητα του μπιφτεκιού κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της αλλαγής του όγκου του, καθώς και των ιδιοτήτων συγκράτησης νερού και λίπους και τις ιδιότητες υφής. Το PDF προωθεί πιο ομοιογενή και πυκνή δομή δικτύου κρέατος-πρωτεΐνης.  Η προσθήκη PDF μικρότερη από 3,0% δεν είχε σημαντική αρνητική επίδραση στην αισθητηριακή βαθμολογία, ενώ η διατροφική ποιότητα βελτιώθηκε.

Συμπερασματικά, η μέτρια προσθήκη PDF μπορεί να βελτιώσει τα θρεπτικά συστατικά και τη σύνθεση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, που μπορεί να προσφέρουν ελκυστικότερες δυνατότητες για πιο «υγιεινή»  βιομηχανία μεταποίησης επεξεργασμένου κρέατος.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα