Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Αυξήσεις και νέοι όροι εργασίας – Τι προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας 2023-2024

ΑρχικήPicksNews LineΞενοδοχοϋπάλληλοι: Αυξήσεις και νέοι όροι εργασίας - Τι προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας 2023-2024
spot_img

Σε αύξηση, συνολικά κατά 10,5% και στις 4 μισθολογικές κατηγορίες συμφώνησαν ΠΟΕΕΤ και ΠΟΞ για τη διετία 2023-2024.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Αύξηση, συνολικά κατά 10,5% και στις 4 μισθολογικές κατηγορίες που προβλέπονται στην συλλογική σύμβαση εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, συμφώνησαν η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για τη διετία 2023-2024. Η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας υπεγράφη από τους δύο προέδρους, Γιώργο Χόντζογλου και Γρηγόρη Τάσιο και προβλέπει αυξήσεις 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ουσιαστικά αποκαθιστούμε τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων” αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΕΤ προσθέτοντας ότι εκτός από οικονομικούς συμφωνήθηκαν και οι εξής όροι:

Ένταξη και των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικοί) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ένταξη 2 νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του “κόπτη κρεάτων” στην κατηγορία Β.
Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης και ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση, η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
– Επίσης, οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια , κατηγορίας έως 3 αστέρια, θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ΠΟΕΕΤ εκτιμά ότι “η παράμετρος αυτή κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Προσθέτει δε ότι στην κλαδική σύμβαση δεν προβλέπεται ούτε μία ώρα εργασίας χωρίς αμοιβή”.


“Τώρα είναι η σειρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ΑΜΕΣΑ την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε 1 ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας” επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

«Την ώρα που στη βουλή συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός, έχοντας μπροστά μας μια χρονιά αβεβαιότητας και μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, οι ξενοδόχοι δίνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης κι ελπίδας” δήλωσε ο προεδρος της ΠΟΞ, Γ. Τάσιος ” Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό. Μετά από πολύ κόπο, μεγάλες θυσίες και τεράστια προσπάθεια καταφέραμε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να φτάσουμε ξανά εκεί που κόπηκε το νήμα το 2012, εξαιτίας των μνημονίων. Με τις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν όχι απλά καλύπτουμε τον τρέχοντα πληθωρισμό αλλά αποκαθιστούμε πλέον τις μισθολογικές σχέσεις στα προ μνημονίων επίπεδα. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, παρά τις πελώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών μας, ανταποδίδουμε με ευθύνη στην κοινωνία, πιστεύοντας ακράδαντα πως ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο τραβάμε την «κόκκινη γραμμή» που μας χωρίζει οριστικά από το παρελθόν της κρίσης και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε την προσφορά μας στην οικονομία και την κοινωνία, με δίκαιο μέρισμα από την τουριστική ανάπτυξη σε όλους και πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους με τους οποίους δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο