Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βελτιωμένες ποικιλίες ντομάτας που καθυστερούν το μαλάκωμα – Ο ρόλος της καλλόζης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΒελτιωμένες ποικιλίες ντομάτας που καθυστερούν το μαλάκωμα - Ο ρόλος της καλλόζης
spot_img

Μια νέα γονιδιωματική προσέγγιση θα μπορούσε να επιταχύνει την έρευνα για την εκτροφή υψηλής ποιότητας, ντομάτας που δεν μαλακώνει αμέσως.

Περίπου το 25-42 % της απόδοσης της ντομάτας χάνεται μετά τη συγκομιδή λόγω της πρόωρης αποσκλήρυνσης και της επίθεσης παθογόνων φυτών όπως ο μύκητας Colletotrichum coccodes.

Οι στρατηγικές για την αύξηση της διάρκειας ζωής των σαρκωδών φρούτων (όπως η ντομάτα) και η βελτίωση της ακεραιότητας του κυτταρικού τοιχώματος και των μηχανικών ιδιοτήτων της ώστε να καθυστερήσει το μαλάκωμα είναι μία πρόκληση για τους επιστήμονες, ανάγκη για τους αγρότες και προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος (μέσω της μείωσης του Food waste). Τροποποιήσεις στα κυτταρικά τοιχώματα, και συγκεκριμένα στη σύνθεση της πηκτίνης, καθυστερούν το μαλάκωμα των καρπών, αλλά, μέχρι στιγμής, η επίδραση του μεταβολισμού της κάλλοζης σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει διερευνηθεί.  Η καλλόζη συσσωρεύεται στα κυτταρικά τοιχώματα γύρω από τα πλασμοδεσμήματα για να τροποποιήσει τη συμπλασματική μεταφορά. Παίζει επίσης ρόλο στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων ως απάντηση σε μώλωπες ή εισβολή παθογόνων.

Γι’ αυτό το λόγο η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο CallMechanics που έχει στόχο να εντοπίσει τα ένζυμα που τροποποιούν το κυτταρικό τοίχωμα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης της τομάτας και στη συνέχεια να μελετηθεί πώς επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά των φρούτων, όπως η σφριγηλότητα.

«Με την τροποποίηση των συγκεντρώσεων καλλόζης στο φυτό, επιδιώξαμε να βελτιστοποιήσουμε όχι μόνο τη σκληρότητα της ντομάτας αλλά και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με το μαλάκωμα των καρπών, όπως η διαπερατότητα του κυτταρικού τοιχώματος και η ευαισθησία σε παθογόνα» εξηγεί ο Yoselin Benitez-Alfonso, επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας.

Ο Benitez-Alfonso τόνισε: «Τα κυτταρικά τοιχώματα αναγνωρίζονται ως κρίσιμος στόχος για τη βελτίωση των φρούτων. Πρόσφατες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος (CRISRP/Cas9) για τη μεταλλαξογένεση ενός άλλου ενζύμου αποικοδόμησης του κυτταρικού τοιχώματος – την πολυγαλακτουρονάση – που υποβαθμίζει το πηκτικό συστατικό στην ντομάτα το οποίο οδηγεί σε καθυστερήσεις στο μαλάκωμα των φρούτων. Από όσο γνωρίζουμε, το έργο μας ήταν το πρώτο που στόχευσε το callose. Δεδομένων των διάφορων ρόλων που διαδραματίζει η καλλόζη στην ανάπτυξη των φυτών, η προσέγγισή μας για την επεξεργασία του γονιδιώματος θα μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχής όχι μόνο στην καθυστέρηση του μαλακώματος αλλά και στη βελτίωση άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως η ανάπτυξη και το μέγεθος των καρπών, η γεύση και η αντοχή στις ασθένειες».

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα