Καταναλωτική έρευνα με συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων που μειώνουν τη σπατάλη αποδεικνύονται χρήσιμες στα νοικοκυριά.
Η ασφάλεια τροφίμων ίσως και να μην αποτελούσε ανέκαθεν μια βασική προτεραιότητα των μέσων νοικοκυριών. Ωστόσο με την ακρίβεια στα τρόφιμα και τους λογαριασμούς ενέργειας να μπαίνουν στη μέση, φαίνεται πως ορισμένες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων έχουν γίνει δημοφιλείς.
Οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, εκτός από μια καλή πρόληψη για τυχόν τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να αποτελέσουν και βοήθεια στο να εξοικονομήσει κανείς περισσότερα χρήματα, με το να κάνει τα φαγητά που αγοράζει να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό. Άλλωστε, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η ασφάλεια τροφίμων είναι αρκετά συχνά αλληλένδετες.
Καταναλωτική έρευνα από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), που διεξήχθη μέσω της Consumer Insights Tracker διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε συμμετέχοντες άλλαξε τις ρυθμίσεις στο ψυγείο ή τον καταψύκτη του, έτσι ώστε τα τρόφιμα να διατηρούνται σε υψηλότερη θερμοκρασία.
Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της έρευνας, η οποία εξέτασε τις απαντήσεις συνολικά 2.000 ενηλίκων σε Μεγάλη Βρετανία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, το 58% των ερωτηθέντων προσπαθεί να αξιοποιεί φθηνότερες μεθόδους μαγειρέματος, όπως φούρνο μικροκυμάτων, φριτέζα ή αργή κουζίνα (slow cooker) που καίνε λιγότερο ρεύμα από τον συμβατικό φούρνο.
Καταναλωτικά μέτρα λιτότητας και στις γιορτές
Γεμάτα λιτότητα και ανησυχία φαίνεται να είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν ό τι μπορούν για να εξοικονομήσουν χρήματα (7 στους 10 συμμετέχοντες). Αναφορικά με τις αγορές προϊόντων, οι καταναλωτές επιλέγουν συχνά προϊόντα κοντά στη λήξη τους (17%), λιγότερο φαγητό (23%) ή φθηνότερες μάρκες (1 στους 3 καταναλωτές).
Επιπλέον, οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασε ανησυχίες για την ποιότητα των τροφίμων, ενώ ένα 41% ανησυχούσε για την ασφάλεια των τροφίμων. Για τον μήνα Νοέμβριο, σχεδόν το ένα τέταρτο ξεκίνησε να παραλείπει γεύματα και να μειώνει τις μερίδες του, καθότι δεν είχε αρκετά χρήματα για φαγητό.
Παρόμοια ευρήματα σε καταναλωτικές μελέτες έχουμε και στην Ελλάδα, όπου οι οικονομικές πιέσεις είναι εξίσου μεγάλες. Σε έρευνα νωρίτερα φέτος από την Ierax Analytics αναφέρθηκε πως το 66% των Ελλήνων το εξάμηνο διεξαγωγής της έρευνας αγοράζει λιγότερα τρόφιμα, λόγω της ακρίβειας Παράλληλα, το 93% όσων δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά πλέον ψωνίζει λιγότερα τρόφιμα.