Ποιες αλλαγές αναμένονται το 2023 για τους κανόνες για την ακτινοβόληση τροφίμων στην Αυστραλία.
Μια πρόταση για να αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με την ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα στην Αυστραλία υποβλήθηκε πρόσφατα.
Μέσω της πρότασης, επιδιώκεται να αυξηθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ενέργειας των μηχανημάτων που παράγουν ακτίνες Χ για την ακτινοβολία τροφίμων, από 5 σε 7,5 megaelectrovolt (MeV), αν και εφόσον ο στόχος των ακτίνων Χ είναι κατασκευασμένος από ταντάλιο ή χρυσό, αναφέρει το Food Safety News.
Αν και η πρόταση δεν επιδιώκει κάποια αλλαγή στον κατάλογο με τα τρόφιμα που μπορούν να ακτινοβοληθούν, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα φρέσκα προϊόντα εκτός από τα αποξηραμένα όσπρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους μπορούν να ακτινοβοληθούν ως μέρος της ασφάλειας τροφίμων, για να σκοτωθούν παθογόνα που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου η ακτινοβολία είναι ασφαλής και δεν κάνει τα τρόφιμα ραδιενεργά. Η πρόταση κατατέθηκε από την εταιρεία Steritech, η οποία εφαρμόζει ακτινοβολία για αποστείρωση σε νωπά προϊόντα για εξαγωγές, στην Αυστραλία.
Οι λόγοι που έδωσε η εταιρεία για την επιθυμία της αλλαγής περιλαμβάνουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ακτινοβόλησης των τροφίμων και τη μείωση της εξάρτησης από το ραδιενεργό ισότοπο κοβάλτιο-60. Οι ακτίνες Χ παράγονται μόνο όταν απαιτείται και η πηγή ακτινοβολίας μπορεί να απενεργοποιηθεί όταν δεν χρησιμοποιείται.
Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η περίοδος υποβολής σχολίων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024.
Η ακτινοβόληση είναι μια τεχνική απολύμανσης τροφίμων και μια γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του 2011 διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματική στη διασφάλιση της μικροβιολογικής ασφάλειας των τροφίμων. Ορισμένες ενώσεις καταναλωτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασαν όμως ανησυχίες ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση από τις επιχειρήσεις για να καλύψουν την κακή υγιεινή στις διαδικασίες παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη ακτινοβολούνται περίπου 4.000 τόνοι τροφίμων. Αυτός ο αριθμός δείχνει μια απροθυμία της βιομηχανίας τροφίμων να εφαρμόσει την ακτινοβολία, παρά τα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλειά της, γεγονός που σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για τους κανόνες ακτινοβολίας στα τρόφιμα στην Ευρώπη το 2021, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια τροφίμων.
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα τέθηκαν σε ισχύ το 1999 και έκτοτε, παρόλο που τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα οφέλη της ακτινοβολίας έχουν πολλαπλασιαστεί, δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε. Σύμφωνα, μάλιστα με μια αξιολόγηση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Sante, οι οδηγίες ακτινοβόλησης ήταν αναποτελεσματικές για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών και, λόγω της απαίτησης επισήμανσης, είχαν επηρεάσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν ακτινοβολία.