Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Κάνοντας τα μαρούλια πιο ασφαλή και χωρίς E.Coli!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈρευνα: Κάνοντας τα μαρούλια πιο ασφαλή και χωρίς E.Coli!
spot_img

Επιστημονικό έργο εξετάζει τη διάρκεια ζωής του E. coli κατά την ψύξη μετά τη συγκομιδή των μαρουλιών romaine.

Δύο γυναίκες επιστήμονες, η Teresa Bergholz και η Jade Mitchell, αμφότερες διδάκτορες στο Michigan State University (MSU) ελπίζουν με το έργο τους να βελτιώσουν την ασφάλεια τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το έργο τους με τίτλο “Ποσοτικοποίηση κινδύνου που σχετίζεται με αλλαγές στη φυσιολογία EHEC κατά τα στάδια προεπεξεργασίας μετά τη συγκομιδή της φυλλώδους πράσινης παραγωγής” αποτελεί μια αποτύπωση των αλλαγών στις οποίες υπόκειται το βακτήριο E. coli O157:H7 στο μαρούλι romaine κατά τη διάρκεια της ψυχρής αποθήκευσης μετά τη συγκομιδή.

Στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα εύκολα προσβάσιμο διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η βιομηχανία για να εντοπίσει πρακτικές που μειώνουν τους κινδύνους μετάδοσης του E. coli O157:H7 μέσω μαρουλιού ρομάνα.

Σε σύγκριση με την καλλιεργητική περίοδο και την επεξεργασία, ο χρόνος που μένει το μαρούλι ρομάνα σε ψύκτες και που μεταφέρεται στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή δεν είναι πολύ μεγάλος. Ωστόσο, οι ερευνήτριες πιστεύουν ότι με το έργο τους μπορούν να δώσουν μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο μαρούλι ακόμα και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την υλοποίηση του σκοπού τους, οι ερευνήτριες δεν αναθεώρησαν μόνο την υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά διεξήγαγαν και εργαστηριακά πειράματα που προσομοιώνουν την ψύξη και τη μεταφορά του μαρουλιού.

Όπως αναφέρεται και στο Food Safety News, πολλά από τα μαρούλια εμβολιάστηκαν με E. coli O157:H7 και τοποθετήθηκαν σε θάλαμο ανάπτυξης για μια ημέρα. Στη συνέχεια κόπηκαν και τοποθετήθηκαν σε ψυγείο για να προσομοιωθεί η συγκομιδή και η αποθήκευση στο ψυγείο, ενώ οι ειδικοί έπαιρναν από αυτά δείγματα κάθε 5 μέρες για να προσδιορίσουν την κατάσταση του μικροοργανισμού.

Σχετικά ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε από το έργο για το παθογόνο είναι ότι όταν βρίσκεται υπό πίεση, το E. coli O157:H7 μπορεί να μεταβεί σε μια λανθάνουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται είτε ως επίμονη είτε ως βιώσιμη μη-καλλιεργήσιμη (VBNC) κατάσταση. Σε λανθάνουσα κατάσταση, τα κύτταρα δεν αναπαράγονται, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. 

Ωστόσο, όταν αφαιρεθεί η πίεση, ο μεταβολισμός των κυττάρων σε επίμονη κατάσταση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό. Επιπλέον, στα κύτταρα σε κατάσταση VBNC δεν μπορούν να υποστηριχθούν οι κοινές μέθοδοι ανίχνευσης. Στη συνέχεια, οι δύο ερευνήτριες θα εξετάσουν εάν οι επιπτώσεις της ψυχρής αποθήκευσης επηρεάζουν την επίμονη και την κατάσταση VBNC.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθούν τα κενά του μοντέλου αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο θα επικεντρωθεί σε πρακτικές μείωσης του κινδύνου E. coli O157:H7 κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ της συγκομιδής και της προεπεξεργασίας.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το φιλανθρωπικό οργανισμό Κέντρο για την Ασφάλεια Παραγωγής (CPS), το οποίο χορήγησε έχει βραβεύσει περισσότερα από 300.000 δολάρια για να το χρηματοδοτήσει.

Περισσότερα για αυτήν την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα