Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν τα «αρχαία» συνάντησαν το CO2 στα εργαστήρια της ΑRKEON

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΌταν τα «αρχαία» συνάντησαν το CO2 στα εργαστήρια της ΑRKEON
spot_img

Παραγωγή πρωτεΐνης από… μικρόβια!

Της Χριστίνας Κοψίνη

Πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μικροσκοπικά μικρόβια τα οποία οι βιολόγοι, όταν τα εντόπισαν τα ονόμασαν “αρχαία», ανέπτυξαν την ικανότητα να δημιουργούν με φυσικό τρόπο πρωτεΐνες από το CO2. Φυσικά τότε, κανείς δεν το πρόσεξε, γιατί κανείς δεν ήταν εκεί για να το προσέξει…

Κάπως έτσι ξεκινά το αφήγημα της η βιοτεχνολογική Αrkeon, στην οποία ένας από τους  συνιδρυτές της, ο Simon Rittmann, αξιοποιώντας την 10ετή εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε  τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας και ενώσεων προστιθέμενης αξίας από CO2 κατάλαβε πώς εάν  χρησιμοποιήσει αυτά τα μικρά μικρόβια, τα λεγόμενα «αρχαία», μπορεί  να δημιουργήσει αμινοξέα. Και αφού τα αμινοξέα αποτελούν δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει ως πηγές ενέργειας, η Αrkeon, μία startup, με προσωπικό 34 ατόμων σήμερα, σφράγισε την ύπαρξη της με το σπουδαίο επίτευγμα: την απεξάρτηση δημιουργίας πρωτεΐνης όχι μόνο από τα ζωικά, αλλά και από τα φυτικά προϊόντα.

 Όταν το CO2 αλλάζει ρόλο

Η μετατροπή της υψηλής ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε πρωτεϊνικά συστατικά, βοηθά «τον πλανήτη να αναπνέει λίγο πιο εύκολα», ενώ αποκαθιστά και την «υπόληψη » του  διοξειδίου  του άνθρακα που ενοχοποιείται για την κλιματική αλλαγή.

Η πατενταρισμένη τεχνολογία ζύμωσης μετατρέπει το CO2, με τη βοήθεια των «αρχαίων», σε πλήρη και ευέλικτα πρωτεϊνικά συστατικά, όπως αμινοξέα και πεπτίδια – χωρίς τη χρήση γης, ζώων ή μεγάλων ποσοτήτων νερού. «Η Arkeon παρακάμπτει εντελώς τη συμβατική γεωργία. Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή παρέχει ένα πλεονέκτημα, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας που επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα. Η βιολογική μας διαδικασία επιτρέπει στα οικοσυστήματα της Γης να αναγεννηθούν ενώ τρέφουμε τους εαυτούς μας με πρωτεΐνες τόσο απαραίτητες για την υγεία» εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όσο για το τι είναι τα «αρχαία», δεν χρειάζεται ούτε να προσφύγετε στον Όμηρο, ούτε να ανοίξετε ξανά τα βιβλία της Βιολογίας. Προς τα παρόν αρκεστείτε στην πληροφορία ότι εμφανίζονται με φυσικό τρόπο στο αλάτι, όπως εξορύσσεται  από τα αλατωρυχεία. Στην πραγματικότητα, αν τρώτε φυσικό αλάτι με το φαγητό σας, τρώτε και «αρχαία»! Αν δεν σας αρκεί αυτή η εξήγηση, αναζητείστε τα στο κεφάλαιο της Βιολογίας για τους μονοκύταρους οργανισμούς, και δη τους προκαρρυωτικούς. Σε γενικές γραμμές τα “αρχαία” είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που είναι παρόμοιοι, αλλά εξελικτικά διαφορετικοί από τα βακτήρια.

Η ομάδα της Η Arkeon Biotechnologies 

  Η είδηση όμως, έρχεται από την έδρα της Αrketon στην Βιέννη και αφορά την χρηματοδότηση της με επιπλέον 4 εκατομμυρία ευρώ (4,27 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για την προώθηση της τεχνολογίας χρήσης CO2, η οποία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεϊνικά συστατικά. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (10,69 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τεχνολογίας, την επέκταση της υποδομής και την ανάπτυξη  τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στόχος της εταιρείας,  η πρωτεΐνη από «αρχαία» και CO2,  να χρησιμοποιείται και ως συστατικό καθαρής ετικέτας για τρόφιμα και ποτά, εναλλακτικές πρωτεΐνες, γεύσεις και αρώματα, συμπληρώματα και μέσα κυτταροκαλλιέργειας για καλλιεργημένο κρέας.

Ας παρακολουθήσουμε λίγο τη διαδικασία

 «Τα μικρόβια των «αρχαίων»   αναπτύσσονται σε έναν βιοαντιδραστήρα,  παρόμοιο με τις χαλύβδινες δεξαμενές που παρασκευάζεται η μπύρα. Όπως κάθε ζωντανό ον, τα μικρόβια χρειάζονται μια πρώτη ύλη για την παραγωγή των πρωτεϊνικών συστατικών μας. Ενώ τα περισσότερα μικρόβια που γνωρίζουμε από την παραγωγή τροφίμων αναπτύσσονται σε υγρά μέσα [ζωμός θρεπτικών συστατικών] που περιέχουν πολλή ζάχαρη, τα μικρόβια της Arkeon κολυμπούν σε ένα απλό διάλυμα αλατιού», εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Εκεί καταναλώνουν CO2 και εκκρίνουν τα προϊόντα στον βιοαντιδραστήρα. Δεν καταναλώνουν καθόλου οξυγόνο –το οποίο είναι τοξικό γι’ αυτά– και αντί αυτού χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως μοναδική πηγή ενέργειας. Αυτός είναι ο δεύτερος τύπος αερίου που διοχετεύουμε στους αντιδραστήρες μας. Οι βιοαντιδραστήρες μας δουλεύουν συνεχώς, έτσι τροφοδοτούμε τα αέρια και τα άλατα κατά τη συγκομιδή των προϊόντων μας». Κι όχι μόνο «Η χρήση του CO2 στη βιοδιαδικασία μας είναι κάτι παραπάνω από ένας επαναστατικός τρόπος παραγωγής των πρωτεϊνικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα αναγεννητικό μέλλον», προσθέτει ο Δρ. Günther Bochmann, συνιδρυτής και CTO στο Arkeon.

Πηγές:

  • www.nutritioninsight.com
  • greenqueen.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο