Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί χρειαζόμαστε μαγγάνιο στη διατροφή μας –  Ο κίνδυνος «μαγγανισμού»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί χρειαζόμαστε μαγγάνιο στη διατροφή μας -  Ο κίνδυνος «μαγγανισμού»
spot_img

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει – Δράση – Απαραίτητη ποσότητα.

Το μαγγάνιο είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία, που το σώμα μας χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες για να διατηρείται υγιές. Μπορούμε να βρούμε μαγγάνιο σε ποικιλία τροφών, καθώς και στο πόσιμο νερό. Η λέξη «μαγγάνιο» προέχεται από την ελληνική λέξη μαγγανεία ένας είδος μαγείας για την επίτευξη κακοποιού σκοπού.

- Advertisement -

Το μαγγάνιο χρειάζεται από διάφορα  ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, το μαγγάνιο χρειάζεται για να υποστηρίξει το  μεταβολισμό  των αμινοξέων, των  λιπών  και  των υδατανθράκων  και για να βοηθήσει στην παραγωγή χόνδρου και οστών. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Έχει αναφερθεί ότι το μαγγάνιο μπορεί να βοηθήσει στην οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, διαβήτη, και επιληψία.

Πόσο μαγγάνιο χρειάζομαι την ημέρα;

Το πόσο μαγγάνιο χρειάζεστε την ημέρα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής σας. Η διατροφική τιμή αναφοράς (DRV)* για υγιείς ενήλικες (άνω των 18 ετών), συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, είναι 3 mg μαγγανίου την ημέρα.

Μπορούμε να πάρουμε αρκετό μαγγάνιο από τη διατροφή μας τρώγοντας μια ποικιλία τροφών. Μερικές από τις πιο πλούσιες σε μαγγάνιο τροφές περιλαμβάνουν:

  • ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • σοκολάτα
  • προϊόντα με βάση τα δημητριακά
  • θαλασσινά
  • όσπρια
  • φρούτα και προϊόντα φρούτων.

Το μαγγάνιο μπορεί επίσης να καταναλωθεί μέσω ποτών, όπως ο καφές και το τσάι.

Το μαγγάνιο αλληλεπιδρά με άλλα θρεπτικά συστατικά;

Καμία θρεπτική ουσία ή ένωση δεν φαίνεται να βλάπτει την  απορρόφηση  ή τα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα μας, με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία μας.

Τι θα συμβεί αν έχω ανεπάρκεια μαγγανίου;

Η έλλειψη μαγγανίου είναι σπάνια και ελάχιστα γνωστή. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες μαγγανίου ακολουθώντας μια ποικίλη διατροφή, καθώς αυτό το μέταλλο είναι ευρέως διαδεδομένο στα τρόφιμα και το χρειαζόμαστε μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ μαγγάνιο;

Το μαγγάνιο από τα τρόφιμα δεν θεωρείται επιβλαβές, καθώς είναι πολύ απίθανο να λαμβάνουμε πάρα πολύ από αυτό μόνο από τα τρόφιμα. Ωστόσο, μπορούμε ακόμα να εκτεθούμε σε τοξικές ποσότητες μαγγανίου με εισπνοή (για παράδειγμα σε εργασίες εξόρυξης) ή μέσω μολυσμένου νερού. Τα τοξικά επίπεδα μαγγανίου μπορεί να προκαλέσουν μια μόνιμη νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται «μαγγανισμός» που προκαλεί σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί μέγιστη ασφαλής πρόσληψη μαγγανίου λόγω έλλειψης επιστημονικών μελετών. Πριν πάρετε συμπληρώματα μαγγανίου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο/ διατροφολόγο ή συμβουλευτείτε τις εθνικές σας διατροφικές οδηγίες.

Πηγή: Eufic

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα