Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί χρειαζόμαστε μαγγάνιο στη διατροφή μας –  Ο κίνδυνος «μαγγανισμού»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί χρειαζόμαστε μαγγάνιο στη διατροφή μας -  Ο κίνδυνος «μαγγανισμού»
spot_img

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει – Δράση – Απαραίτητη ποσότητα.

Το μαγγάνιο είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία, που το σώμα μας χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες για να διατηρείται υγιές. Μπορούμε να βρούμε μαγγάνιο σε ποικιλία τροφών, καθώς και στο πόσιμο νερό. Η λέξη «μαγγάνιο» προέχεται από την ελληνική λέξη μαγγανεία ένας είδος μαγείας για την επίτευξη κακοποιού σκοπού.

Το μαγγάνιο χρειάζεται από διάφορα  ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, το μαγγάνιο χρειάζεται για να υποστηρίξει το  μεταβολισμό  των αμινοξέων, των  λιπών  και  των υδατανθράκων  και για να βοηθήσει στην παραγωγή χόνδρου και οστών. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Έχει αναφερθεί ότι το μαγγάνιο μπορεί να βοηθήσει στην οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, διαβήτη, και επιληψία.

Πόσο μαγγάνιο χρειάζομαι την ημέρα;

Το πόσο μαγγάνιο χρειάζεστε την ημέρα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής σας. Η διατροφική τιμή αναφοράς (DRV)* για υγιείς ενήλικες (άνω των 18 ετών), συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, είναι 3 mg μαγγανίου την ημέρα.

Μπορούμε να πάρουμε αρκετό μαγγάνιο από τη διατροφή μας τρώγοντας μια ποικιλία τροφών. Μερικές από τις πιο πλούσιες σε μαγγάνιο τροφές περιλαμβάνουν:

  • ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • σοκολάτα
  • προϊόντα με βάση τα δημητριακά
  • θαλασσινά
  • όσπρια
  • φρούτα και προϊόντα φρούτων.

Το μαγγάνιο μπορεί επίσης να καταναλωθεί μέσω ποτών, όπως ο καφές και το τσάι.

Το μαγγάνιο αλληλεπιδρά με άλλα θρεπτικά συστατικά;

Καμία θρεπτική ουσία ή ένωση δεν φαίνεται να βλάπτει την  απορρόφηση  ή τα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα μας, με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία μας.

Τι θα συμβεί αν έχω ανεπάρκεια μαγγανίου;

Η έλλειψη μαγγανίου είναι σπάνια και ελάχιστα γνωστή. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες μαγγανίου ακολουθώντας μια ποικίλη διατροφή, καθώς αυτό το μέταλλο είναι ευρέως διαδεδομένο στα τρόφιμα και το χρειαζόμαστε μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ μαγγάνιο;

Το μαγγάνιο από τα τρόφιμα δεν θεωρείται επιβλαβές, καθώς είναι πολύ απίθανο να λαμβάνουμε πάρα πολύ από αυτό μόνο από τα τρόφιμα. Ωστόσο, μπορούμε ακόμα να εκτεθούμε σε τοξικές ποσότητες μαγγανίου με εισπνοή (για παράδειγμα σε εργασίες εξόρυξης) ή μέσω μολυσμένου νερού. Τα τοξικά επίπεδα μαγγανίου μπορεί να προκαλέσουν μια μόνιμη νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται «μαγγανισμός» που προκαλεί σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί μέγιστη ασφαλής πρόσληψη μαγγανίου λόγω έλλειψης επιστημονικών μελετών. Πριν πάρετε συμπληρώματα μαγγανίου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο/ διατροφολόγο ή συμβουλευτείτε τις εθνικές σας διατροφικές οδηγίες.

Πηγή: Eufic

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα