Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετανάστευση μολύβδου και φθαλικών ενώσεων από κουτιά πίτσας! Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜετανάστευση μολύβδου και φθαλικών ενώσεων από κουτιά πίτσας! Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Εργαστηριακές αναλύσεις εντόπισαν μετανάστευση μολύβδου, φθαλικών ενώσεων και φωτοεκκινητών από κουτιά πίτσας στην πίτσα.

Οι Γαλλικές αρχές μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και εργαστηριακές αναλύσεις εντόπισαν μετανάστευση μολύβδου, φθαλικών ενώσεων και φωτοεκκινητών από κουτιά πίτσας στην πίτσα! Η Γαλλία ενημέρωσε για το θέμα την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF καθώς τα συγκεκριμένα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα είναι ιταλικής προέλευσης.

Οι επικίνδυνες συσκευασίες ήδη αποσύρθηκαν από την γαλλική αγορά, ενώ σύμφωνα με την RASFF ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σοβαρός λόγω του κινδύνου μετανάστευσης των επικίνδυνων ουσιών στις πίτσες και κατ’ επέκταση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών έδειξαν την μετανάστευση μολύβδου 0,55 mg/kg – ppm, φθαλικών ενώσεων 2,4 mg/kg – ppm Μετανάστευση 1-υδροξυ-κυκλοεξυλ φαινυλ κετόνης 0,08 mg/kg – ppm και Μετανάστευση DEHP – δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα 4,47 mg/kg – ppm.

Υπενθυμίζεται πως μελέτη που έγινε το 2020 διερεύνησε την παρουσία μολυσματικών ουσιών υδρογονανθράκων σε κουτιά πίτσας που συλλέχθηκαν στην Ιταλία και τη δυνατότητα μετανάστευσης τους. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα κουτιά πίτσας πρέπει να είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από παρθένες ίνες. Ωστόσο, αυτή η απαίτηση συχνά αγνοείται, εκθέτοντας τους καταναλωτές σε πιθανή μετανάστευση διαφορετικών ρύπων. Η μελέτη έδειξε διαφορετικές πηγές μόλυνσης, με σημαντικότερη την παράνομη χρήση ανακυκλωμένων ινών στο 32 % των συνολικών δειγμάτων. Το πιο μολυσμένο χαρτόνι έφτασε τα 650 mg/kg MOSH και 70 mg/kg MOAH C10-C35. Δύο από τα παρθένα χαρτόνια με την υψηλότερη μόλυνση από MOSH (44 και 68 mg/kg) είχαν το τυπικό προφίλ ενός προϊόντος ποιότητας τροφίμων. Μια τρίτη πηγή μόλυνσης (15 % των δειγμάτων) σχετιζόταν με τη χρήση μελάνης εκτύπωσης που περιέχει αλκυλοβενζόλια. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα