Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ἄριστον μὲν ὕδωρ…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμἌριστον μὲν ὕδωρ...
spot_img

Από τα τρόφιμα και το νερό μπορούμε να μάθουμε αν μια τοποθεσία είναι υγιεινή ή ανθυγιεινή(Βιτρούβιος, Ρωμαίος αρχιτέκτονας, 80-15 π.Χ.)

Αύριο η εκκλησία μας γιορτάζει την γιορτή των Θεοφανίων και κατά την παράδοση, επίδοξοι βουτηχτάδες θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά να πιάσουν τον σταυρό.

Ευκαιρία να θυμηθούμε λίγα πράγματα για το νερό.

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο μόριο στον πλανήτη μας. Το σώμα μας αποτελείται από 70% περίπου νερό. Αν χάσουμε το 5% από το νερό του οργανισμού μας, διψάμε και αν χάσουμε το 10% του νερού, έρχεται ο θάνατος.

Το νερό είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για την γεωργία, για την κτηνοτροφία αλλά και για όλες τις βιομηχανίες τροφίμων. Το καθαρό νερό είναι το ζητούμενο όμως!

Ανθρωπογενείς δραστηριότητες ρυπαίνουν το νερό και αυτή η επιμόλυνση περνά στην διατροφική αλυσίδα όπως έχουμε δείξει εδώ.

O στόχος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να σταματά τους ρυπαντές και να βρίσκει τρόπο διάθεσης καθαρού νερού στους πολίτες της και στις βιομηχανίες. Στόχος είπαμε…

Ακόμα και σήμερα όμως αυτός ο στόχος δεν έχει πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα