Η Ινδονησία παράγει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων προμηθειών φοινικέλαιου, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο.
Iσχνότερες αναμένεται να γίνουν οι παγκόσμιες προμήθειες φοινικέλαιου, καθώς η Ινδονησία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές για να ενισχύσει την εγχώρια χρήση. Η λεγόμενη υποχρεωτική ρύθμιση B35 θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας
Η Ινδονησία παράγει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων προμηθειών φοινικέλαιου, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως τον Απρίλιο του 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές βρώσιμου φοινικελαίου για να διασφαλίσει τα εγχώρια αποθέματά της, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε αισθητή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα ηλιελαίου και έστρεψε πολύ κόσμο στο φοινικέλαιο.
Ενώ αποκατέστησε τις εξαγωγές ένα μήνα μετά, οι εγχώριες τιμές του φοινικελαίου παρέμεναν υψηλές εξαιτίας της ζήτησης. Για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις, η κυβέρνηση επέβαλε την λεγόμενη “υποχρέωση της εγχώριας αγοράς”, που σημαίνει πως πρέπει δέκα εκατομμύρια λίτρα μαγειρικού λαδιού να παραμένουν ως απόθεμα στην Ινδονησία.
Τι συνεπάγεται η εντολή Β35
Σύμφωνα με το Just Food, η εντολή αυτή αφορά στην αύξηση της χρήσης του φοινικελαίου σε μείγματα καυσίμων στην Ινδονησία σε ποσοστό από 30% σε 35%, το οποίο με τη σειρά του αναμένεται να αυξήσει τη χρήση φοινικέλαιου για καύσιμα σε 12,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτή είναι η υψηλότερη ρύθμιση για καύσιμα με βάση το φοινικέλαιο παγκοσμίως.
Το προηγούμενο πρόγραμμα (B30) εφαρμόστηκε το 2020 και όριζε ότι το ντίζελ που πωλείται στη χώρα πρέπει να περιέχει 30% μεθυλεστέρα λιπαρού οξέος με βάση τον φοίνικα – το εναλλακτικό βιοκαύσιμο που παράγεται από φοινικέλαιο.
Ανησυχίες για περεταίρω αναταραχές στην αγορά φοινικελαίου
Η απόφαση της χώρας να συγκρατήσει περαιτέρω διεθνείς εξαγωγές προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων έχει προκαλέσει ανησυχία στους αναλυτές. Μερικοί, μάλιστα, φοβούνται για μια ακόμα μεγαλύτερη ανακατάταξη στους όρους προσφοράς και ζήτησης φοινικελαίου ή ακόμα και για επιπλέον ελλείψεις.