Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφή και παιδί: “Τρώγοντας το Ουράνιο τόξο”

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΔιατροφή και παιδί: "Τρώγοντας το Ουράνιο τόξο"
spot_img

Προτρέψτε τα παιδιά να διασκεδάσουν τρώγοντας υγιεινά – Η σημασία των πολύχρωμων γευμάτων.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Πόσο ευρηματικοί μπορούν να γίνουν οι γονείς για χάρη της καλής διατροφής των παιδιών τους ; Άλλοι πολύ και άλλοι καθόλου. Πολύ περισσότερο όταν την ώρα φαγητού των παιδιών είστε κουρασμένη/ος από τις δουλειές του σπιτιού, την εργασία ή από έγνοιες που κάθε άλλο παρά μπορούν να απελευθερώσουν την φαντασία σας.

Για σκεφτείτε, όμως, πόσο κακό μας/σας έκανε η αυστηρή διαφοροποίηση των τροφών σε καλές και κακές; Για αναλογιστείτε πόσες από τις παραξενιές, τις ελλείψεις βιταμινών ή τις διατροφικές ενοχές και εξαρτήσεις μας (πχ. στα γλυκά  και στην ζάχαρη που εκτοξεύουν τα τριγλυκερίδια μας στα ύψη) οφείλονται στην απουσία σωστής διατροφικής αγωγής από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε.

  Μήπως, λοιπόν, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρέφονται σωστά,  με μία ωραία ιστορία, με ένα διασκεδαστικό αφήγημα που όμως δεν θα τα… κοιμίσει όπως ελπίζουμε ότι θα γίνει το βράδυ όταν τους λέμε παραμύθια, – κινδυνεύοντας συχνά να κοιμηθούμε εμείς πριν από αυτά- αλλά αντιθέτως θα τα… αφυπνίσουν;

   Aν για παράδειγμα τους πούμε μια ιστορία για το πώς θα γευτούμε «το ουράνιο τόξο» σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να τα φέρουμε πιο κοντά σε μία ποικιλία από διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών. Υπάρχουν στοιχεία και δημοσιεύματα που δείχνουν ότι το να ενθαρρύνουμε το παιδί μας  «να φάει…. ένα ουράνιο τόξο» δίνει την αφορμή να ξεκινήσουμε πιο ολοκληρωμένες και θετικές συζητήσεις μαζί του σχετικά με τα τρόφιμα. Και ποιος ξέρει, αν είμαστε καλοί αφηγητές μπορεί να τα προετοιμάσουμε και για τα μαθήματα βιολογίας, εξηγώντας ποιο χρώμα βοηθά τη λειτουργία των οργάνων.

Για παράδειγμα, τα κόκκινα  μπορεί να είναι λυκοπένια στις ντομάτες που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ τα μωβ στις μελιτζάνες μπορεί να είναι ανθοκυανίνες, που συνδέονται με βελτιωμένη φλεγμονή.

Kάντε το να μοιάζει με περιπέτεια

   «Κυνηγώντας το ουράνιο τόξο» μπορεί, επίσης, να  βοηθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από τις ζώνες άνεσής τους και να αποδειχθεί ένας πρώιμος τρόπος για να ενθαρρύνουμε την περιπέτεια για νέα τρόφιμα. Ενώ τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη ρουτίνα, υπάρχουν δεσμοί μεταξύ του πόσο περιπετειώδεις είμαστε όταν δοκιμάζουμε νέες τροφές και άλλα υγιεινά χαρακτηριστικά και συνήθειες. Άλλωστε εκείνοι που αγαπούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα τείνουν να έχουν υψηλότερη ποιότητα διατροφής από εκείνους που αρκούνται στη ρουτίνα.  

Όπως η ζωή δεν είναι μαύρο- άσπρο και το φαί δεν χωρίζεται σε καλό- κακό

  Τα τρόφιμα είναι πολύ πιο περίπλοκα από τον απλό διαχωρισμό τους σε κακά και καλά. Θρεπτικά συστατικά, σπάνια βρίσκονται σε ένα μόνο τρόφιμο και κάθε τρόφιμο, σπάνια, αποτελείται μόνο από ένα θρεπτικό συστατικό. Και ακόμη πιο σημαντικό, τα τρόφιμα δεν είναι μόνο θρεπτικά συστατικά – περιέχουν επίσης «βιοδραστικές ενώσεις».

Αυτά τα βιοενεργά, τα οποία μπορείτε, επίσης, να τα συναντήσετε ως φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά εμφανίζονται σε φυτικές τροφές. Δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας όπως είναι τα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να  βοηθήσουν την υγεία μας. Συχνά αυτά τα βιοενεργά συνδέονται με τα χρώματα, έτσι τα τρόφιμα διαφορετικών χρωμάτων όχι μόνο έχουν διαφορετικά διατροφικά προφίλ, αλλά έχουν και διαφορετικά βιοενεργά προφίλ. Στην πραγματικότητα, οι χρωστικές που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους είναι συχνά βιοενεργές.

Ενθαρρυντική ποικιλία

 Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας κάνουν καλό. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του παιδιού μας, οι διατροφικές οδηγίες  π.χ της Αυστραλίας συνιστούν να τρώνε 2-5,5 μερίδες λαχανικών και 0,5-2 μερίδες φρούτων κάθε μέρα. Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει το δικό του μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών, επομένως όσο μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών τρώτε σε αυτές τις μερίδες, τόσο το καλύτερο. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα έχει περισσότερα οφέλη από το να τρώμε απλώς ένα είδος σε επανάληψη, επομένως η προσπάθεια για το ουράνιο τόξο μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ποικιλίας. Το να σερβίρουμε ποικιλία και πολύχρωμα γεύματα μπορεί επίσης να μας ενθαρρύνουν να τρώμε περισσότερο. Έτσι, εάν εσείς ή τα παιδιά σας δυσκολεύεστε να φάτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ουράνιο τόξο για να σας βοηθήσετε αξιοποιήσουμε όλη την παλέτα

Από πού προέρχονται τα φρέσκα τρόφιμα;

Τα δεδομένα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι πολλά παιδιά είτε  δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό τους ή δεν ξέρουν πώς λέγονται συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.

Η συζήτηση για το ουράνιο τόξο μπορεί να μας οδηγήσει στο από πού προέρχεται η τροφή, πώς μεγαλώνει, ποια μέρη κάθε φυτού είναι ασφαλή για κατανάλωση και ποια μέρη των φυτών είναι νόστιμα. Τα «ουράνια τόξα» ταιριάζουν με τα πάντα.  Και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για το τι συμβαίνει με τα χρώματα των φαγητών όταν τα μαγειρεύετε ή τα ανακατεύετε. Ορισμένα φαγητά που δεν είναι πολύ νόστιμα από μόνα τους μπορεί να είναι πιο εύγευστα όταν τα ανακατεύετε με κάποια άλλα χρώματα. Για παράδειγμα, τα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να είναι πιο νόστιμα αν τα συνδυάσουμε με ξινό από εσπεριδοειδή ή γλύκα από μούρα. Το μαγείρεμα μπορεί να κάνει τα τρόφιμα πιο φωτεινά ή θαμπά και μπορεί να απελευθερώσει ή να αλλάξει θρεπτικά συστατικά και βιοενεργά.

Τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα επιστήμης στην κουζίνα – όπως το λάχανο ή τα βατόμουρα που λειτουργούν ως φυσικοί δείκτες οξύτητας. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για να επωφεληθούν από την κατανάλωση του «ουράνιου τόξου», αλλά η συζήτηση για τα χρώματα μπορεί να προκαλέσει την περιέργεια.  

ΠΗΓΗ: https://theconversation.com/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα