Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αναξιοποίητο “πρωτάθλημα” του αιγοπρόβειου γάλακτος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο αναξιοποίητο "πρωτάθλημα" του αιγοπρόβειου γάλακτος
spot_img

Ανεκμετάλλευτο το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την υψηλή διατροφική αξία.

Είναι μη σοφό να μην διαφοροποιούμαστε…

Η είδηση όπως την διαβάσαμε στο cibum: την παραγωγή ενός καινοτόμου τυροκομικού προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας, από ελληνικό νωπό γάλα αγελάδας πέτυχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα του έργου Raw Cheese και, μέσω της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου συστήματος, δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτρόφους να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τον διεθνή ανταγωνισμό, προσδίδοντάς τους ταυτότητα, προστιθέμενη αξία και καθιστώντας τα ένα εναλλακτικό εργαλείο ανάπτυξης του κλάδου.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Επιτέλους τα καταφέραμε να παράξουμε τυρί από νωπό γάλα! Αλλά, με το κουτό μου το μυαλό, επιτρέψτε μου να θέσω και άλλη μια διάσταση. Η Ελλάδα τι δυνατά χαρτιά έχει στο θέμα «γάλα»; Μα, την άριστη ποιότητα κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος.

Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε μπάλα στο πρωτάθλημα που λέγεται «αγελαδινό γάλα», γιατί δεν φτιάχνουμε ομάδα και να την κατεβάσουμε στο πρωτάθλημα που λέγεται «αιγοπρόβειο γάλα»;

Δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική! Αλλά για το απλό δεδομένο ότι στο αγελαδινό γάλα, η χώρα μας παράγει μικρή (και ακριβή!) πρώτη ύλη μιας και η χώρα μας δεν έχει τα απέραντα λιβάδια με χορτάρι που π.χ. έχει η Ιρλανδία.

Αλλά, έχουμε αιγοπρόβειο γάλα με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλή διατροφική αξία. Κάτι που δεν το έχουν οι χώρες που παράγουν αγελαδινό γάλα σε τεράστιες ποσότητες.

Το θέμα λοιπόν είναι να παίξουμε έξυπνα χωρίς πολύ κόπο αλλά με πολύ τρόπο! Και να εκμεταλλευθούμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Στα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, μπορούμε κάλλιστα να παράξουμε ακριβά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και να βρούμε τις μικρές αλλά προσοδοφόρες αγορές. Να βρούμε τα λεγόμενα niche markets, όπου ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος.

Διαφοροποίηση και πονηριά που είχε ο Οδυσσέας θέλει αυτό το πρωτάθλημα!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο