Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αναξιοποίητο “πρωτάθλημα” του αιγοπρόβειου γάλακτος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο αναξιοποίητο "πρωτάθλημα" του αιγοπρόβειου γάλακτος
spot_img

Ανεκμετάλλευτο το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την υψηλή διατροφική αξία.

Είναι μη σοφό να μην διαφοροποιούμαστε…

Η είδηση όπως την διαβάσαμε στο cibum: την παραγωγή ενός καινοτόμου τυροκομικού προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας, από ελληνικό νωπό γάλα αγελάδας πέτυχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα του έργου Raw Cheese και, μέσω της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου συστήματος, δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτρόφους να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τον διεθνή ανταγωνισμό, προσδίδοντάς τους ταυτότητα, προστιθέμενη αξία και καθιστώντας τα ένα εναλλακτικό εργαλείο ανάπτυξης του κλάδου.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Επιτέλους τα καταφέραμε να παράξουμε τυρί από νωπό γάλα! Αλλά, με το κουτό μου το μυαλό, επιτρέψτε μου να θέσω και άλλη μια διάσταση. Η Ελλάδα τι δυνατά χαρτιά έχει στο θέμα «γάλα»; Μα, την άριστη ποιότητα κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος.

Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε μπάλα στο πρωτάθλημα που λέγεται «αγελαδινό γάλα», γιατί δεν φτιάχνουμε ομάδα και να την κατεβάσουμε στο πρωτάθλημα που λέγεται «αιγοπρόβειο γάλα»;

Δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική! Αλλά για το απλό δεδομένο ότι στο αγελαδινό γάλα, η χώρα μας παράγει μικρή (και ακριβή!) πρώτη ύλη μιας και η χώρα μας δεν έχει τα απέραντα λιβάδια με χορτάρι που π.χ. έχει η Ιρλανδία.

Αλλά, έχουμε αιγοπρόβειο γάλα με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλή διατροφική αξία. Κάτι που δεν το έχουν οι χώρες που παράγουν αγελαδινό γάλα σε τεράστιες ποσότητες.

Το θέμα λοιπόν είναι να παίξουμε έξυπνα χωρίς πολύ κόπο αλλά με πολύ τρόπο! Και να εκμεταλλευθούμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Στα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, μπορούμε κάλλιστα να παράξουμε ακριβά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και να βρούμε τις μικρές αλλά προσοδοφόρες αγορές. Να βρούμε τα λεγόμενα niche markets, όπου ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος.

Διαφοροποίηση και πονηριά που είχε ο Οδυσσέας θέλει αυτό το πρωτάθλημα!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα