Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τροφικές αλλεργίες και επισήμανση αλλεργιογόνων στις ετικέτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Τροφικές αλλεργίες και επισήμανση αλλεργιογόνων στις ετικέτες
spot_img

Κενά στη γνώση και πολλές παρανοήσεις σχετικά με την επισήμανση αλλεργιογόνων.

Επιστήμονες από το Λίβανο αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά της επισήμανσης των αλλεργιογόνων και τις γνώσεις, τις στάσεις και τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών για τρόφιμα με αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επισήμανση αλλεργιογόνων 1000 προϊόντων τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Ένα τυχαίο δείγμα 541 καταναλωτών επιστρατεύτηκε μέσω διαδικτυακής έρευνας (το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είχε τροφική αλλεργία ή φρόντιζε άτομα με τροφική αλλεργία). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο ειδικό Τεύχος Έρευνα για την ανίχνευση αλλεργιογόνων τροφίμων, τον αλλεργικό μηχανισμό και την αντιαλλεργική έρευνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σιτάρι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ομάδα τροφικών αλλεργιογόνων στις ετικέτες των τροφίμων, ακολουθούμενο από το γάλα και τη σόγια. Επιπλέον, το 42,9% των προϊόντων διατροφής σούπερ μάρκετ έφεραν προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων με την ένδειξη «μπορεί να περιέχει ίχνη αλλεργιογόνων».

Όμως και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρόλο που η πλειονότητα της επισήμανσης των προϊόντων διατροφής που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωνε την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς, τα αλλεργικά άτομα δεν είναι πολύ καλά προστατευμένα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ελλείψεων, καθώς και αόριστων και αντιφατικών δηλώσεων στις ετικέτες. Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι υπάρχουν κενά στη γνώση και πολλές παρανοήσεις σχετικά με την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων που δυνητικά επηρεάζουν τις πρακτικές αγοράς τροφίμων από καταναλωτές που έχουν καποιουν είδους τροφική αλλεργία. Η συνεπής και σαφής επισήμανση θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μειώνοντας παράλληλα την τυχαία έκθεση. 

Τα ευρήματα της μελέτης είναι χρήσιμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τον τομέα των τροφίμων και τους επαγγελματίες υγείας για την καλύτερη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών. 

Για να διαβάσετε την επιστημονική έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο