Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τροφικές αλλεργίες και επισήμανση αλλεργιογόνων στις ετικέτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Τροφικές αλλεργίες και επισήμανση αλλεργιογόνων στις ετικέτες
spot_img

Κενά στη γνώση και πολλές παρανοήσεις σχετικά με την επισήμανση αλλεργιογόνων.

Επιστήμονες από το Λίβανο αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά της επισήμανσης των αλλεργιογόνων και τις γνώσεις, τις στάσεις και τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών για τρόφιμα με αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επισήμανση αλλεργιογόνων 1000 προϊόντων τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Ένα τυχαίο δείγμα 541 καταναλωτών επιστρατεύτηκε μέσω διαδικτυακής έρευνας (το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είχε τροφική αλλεργία ή φρόντιζε άτομα με τροφική αλλεργία). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο ειδικό Τεύχος Έρευνα για την ανίχνευση αλλεργιογόνων τροφίμων, τον αλλεργικό μηχανισμό και την αντιαλλεργική έρευνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σιτάρι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ομάδα τροφικών αλλεργιογόνων στις ετικέτες των τροφίμων, ακολουθούμενο από το γάλα και τη σόγια. Επιπλέον, το 42,9% των προϊόντων διατροφής σούπερ μάρκετ έφεραν προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων με την ένδειξη «μπορεί να περιέχει ίχνη αλλεργιογόνων».

Όμως και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρόλο που η πλειονότητα της επισήμανσης των προϊόντων διατροφής που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωνε την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς, τα αλλεργικά άτομα δεν είναι πολύ καλά προστατευμένα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ελλείψεων, καθώς και αόριστων και αντιφατικών δηλώσεων στις ετικέτες. Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι υπάρχουν κενά στη γνώση και πολλές παρανοήσεις σχετικά με την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων που δυνητικά επηρεάζουν τις πρακτικές αγοράς τροφίμων από καταναλωτές που έχουν καποιουν είδους τροφική αλλεργία. Η συνεπής και σαφής επισήμανση θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μειώνοντας παράλληλα την τυχαία έκθεση. 

Τα ευρήματα της μελέτης είναι χρήσιμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τον τομέα των τροφίμων και τους επαγγελματίες υγείας για την καλύτερη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών. 

Για να διαβάσετε την επιστημονική έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα