Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη τροφίμων: Σάλος στη Βρετανία με εισαγόμενο βόειο κρέας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑπάτη τροφίμων: Σάλος στη Βρετανία με εισαγόμενο βόειο κρέας
spot_img

Η κορυφή του παγόβουνου;

Μετά το ψευδώς αναφερόμενο βόειο κρέας ως Βρετανικό, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται από Ευρώπη και νότιο Αμερική, η Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων (NFCU) έχει ξεκινήσει διεξαγωγή έρευνας στον λιανοπωλητή που το διέθετε.

   Ο λιανοπωλητής αποδείχθηκε ότι είναι το Booths, και σύμφωνα με το BBC, αναγκάστηκε να το αφαιρέσει από τα ράφια του. Το γεγονός πως προσυσκευασμένο κρέας σε φέτες και προϊόντα ντελικατέσεν που προωθούνται ως “καλύτερο βρετανικό βόειο κρέας” ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται από άλλες χώρες, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Farmers Weekly.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Μονάδας Εγκλημάτων Τροφίμων Andrew Quinn είπε στο BBC: “Ο λιανοπωλητής ειδοποιήθηκε την ίδια μέρα ότι λάβαμε μέτρα κατά της επιχείρησης τροφίμων που ήταν ύποπτη για την απάτη και αφαιρέσαμε αμέσως όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα από τα ράφια τους. “Ο λιανοπωλητής συνεχίζει να εργάζεται στενά και σε συνεργασία με την έρευνα της NFCU για να προχωρήσει η υπόθεση εναντίον του προμηθευτή. Αυτό δεν είναι θέμα ασφάλειας των τροφίμων αλλά θέμα απάτης”. Προηγουμένως το BBC είχε πραγματοποιήσει έρευνα σε μια σειρά από βρετανικά σούπερ μάρκετ όπως τα Sainsbury’s, Tesco, Lidl, Aldi, Asda, the Co-op, Waitrose, Iceland, Morrisons και Marks & Spencer, προκειμένου να διαπιστώσει ποιός ήταν ο διακινητής του παράνομου κρέατος.

   Υπενθυμίζεται το σκάνδαλο του 2013 όταν γερμανικές αρχές εντόπισαν κρέας αλόγου σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα, που είχε καταγραφεί ψευδώς ως βοδινό κρέας.

   Το Δεκέμβριο του 2021, το NFCUΗ δημοσίευσε την έρευνα με κωδική ονομασία “Operation Hawk”, που στόχο είχε να διερευνήσει ψευδείς δηλώσεις χώρας προέλευσης σε συσκευασμένα κρέατα. Τον περασμένο Νοέμβριο η FSA είπε ότι η Operation Hawk πραγματοποίησε «έρευνα για τους διευθυντές μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την πώληση μεγάλων ποσοτήτων προσυσκευασμένων προϊόντων κρέατος σε βρετανικό λιανοπωλητή σούπερ μάρκετ, που υπερηφανεύεται ότι πουλά μόνο βρετανικά προϊόντα”. Έκτοτε η FSA τονίζει πως η έρευνα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην επανεξέταση “περίπου 1,3 εκατομμυρίων εγγράφων”. Στις 9 Μαρτίου έγινε γνωστό απο το Farmers Weekly ότι το εμπλεκόμενο «κρέας» ήταν βόειο.

   “Η ασφάλεια των τροφίμων δεν αφορά μόνο την προσφορά και τη διαθεσιμότητα. Σημαίνει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό μας είναι πλήρως ανιχνεύσιμο, ασφαλές για κατανάλωση και ότι συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και τα περιβαλλοντικά μας πρότυπα”, είπε η Minette Batters, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), στο NewFoodMagazine. Σχολιάζοντας το περιστατικό απάτης ο Chris Elliot, καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, ανέφερε στο NewFoodMagazine: “Πολλοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος έμπορος λιανικής έχει εμπλακεί στην απάτη. Ένα πιο σημαντικό και πιεστικό ερώτημα είναι ποιος προμήθευσε το βόειο κρέας αρχικά, καθώς είναι, πιθανώς η ίδια εταιρεία που προμηθεύει πολλά άλλα καταστήματα λιανικής και εξυπηρέτησης τροφίμων”. Δηλώνοντας ότι η είδηση μπορεί να είναι η «κορυφή ενός άσχημου παγόβουνου”, ο Elliott αναρωτήθηκε: “Ποιος άλλος έχει προμηθεύσει η εταιρεία κρέατος με ψευδώς επισημασμένο βόειο κρέας; Πόσο καιρό συνεχίζεται αυτό; Πώς μπήκε αυτό στη χώρα;”.

“Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων, μεγάλες και μικρές πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να κατανοούν τις αλυσίδες εφοδιασμού από τις οποίες προέρχονται και να μην αγοράζουν ποτέ κάτι που φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο