Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
6.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κενά και ασάφειες στους κινδύνους κατά την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚενά και ασάφειες στους κινδύνους κατά την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος
spot_img

Έκθεση αξιολόγησης της FSA σχετικά με τις ελλείψεις και τους δυνητικούς κινδύνους που βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος.

Κενά στη γνώση και τις απαιτούμενες πληροφορίες αναφορικά με το καλλιεργημένο κρέας και ελλείψεις στη βιομηχανία στον τομέα της κατανόησης ορισμένων κινδύνων εντόπισε η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA).

H FSA δημοσίευσε πρόσφατα μια αξιολόγηση με σκοπό να εντοπίσει τους κινδύνους στη διαδικασία παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος και να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τη διαδικασία της FSA για έγκριση των προϊόντων, με στοιχεία από ανασκόπηση επιστημονικής βιβλιογραφίας από το 2020.

Ένας δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος  της έρευνας ήταν να διαβεβαιωθεί ο οργανισμός ότι τα προϊόντα δεν προκαλούν βακτηριακούς ή χημικούς κινδύνους.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η απουσία αναλυτικών δεδομένων για τη σύνθεση των προϊόντων, καθώς και βασικά τοξικολογικά δεδομένα, διατροφικά προφίλ, αναφορές κινδύνων αλλεργίας και καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η έκθεση της FSA κάνει, επίσης, λόγο για μη αξιολόγηση του κινδύνου μόλυνσης σε  κάποιο από τα στάδια της παραγωγής,  η οποία περιλαμβάνει πολλά βήματα για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος και πολλά διαφορετικά χημικά, βιολογικά, σκευάσματα μέσων, πρόσθετα και συμπληρώματα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την αξιολόγηση, μολυσμένα αντιδραστήρια ή αέρα, κακώς καθαρισμένος ή ανεπαρκώς συντηρημένος εξοπλισμός, κυτταροκαλλιεργητές που δεν πληρούν τα πρότυπα καθαριότητας  και λανθασμένη αποθήκευση των κυττάρων είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα σφάλματα που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την παραγωγή καλλιεργούμενου κρέατος.

Αναφορικά με την πρόληψη των μολύνσεων, οι περισσότεροι καλλιεργητές κρέατος χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και μυκητοκτόνα, όπως η πενικιλλίνη, η στρεπτομυκίνη και η γενταμυκίνη, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που χρησιμοποιούν επίσης χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τον άνθρωπο. Κατά τους ελέγχους, όμως, δεν βρέθηκε να επισημαίνονται αυτές με αναλυτικό τρόπο.

Επιπλέον, τα μη αναλυτικά δεδομένα για τους  πιθανούς κινδύνους στην υγεία δεν βοηθούν στο να γίνει σαφές το ποιοι είναι οι πιθανοί ιοί που μπορεί να αναπτύξει το καλλιεργημένο κρέας. Ωστόσο, πηγές της βιβλιογραφίας υποδηλώνουν πιθανότατα θα είναι μικρότερος ή ο ίδιος με αυτόν που δημιουργεί η κατανάλωση κρέατος.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος ήταν ο διατροφικός αντίκτυπος των προϊόντων, καθώς το διατροφικό προφίλ θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που αντικαθιστά, αναφέρει το Food Safety News. Αυτό σημαίνει πως αν και το καλλιεργημένο κρέας λειτουργεί τυπικά ως υποκατάστατο του ζωικού κρέατος, των αισθητηριακών και θρεπτικών ιδιοτήτων του. Οπότε προστίθενται διάφορες ουσίες, χρωστικές, βιταμίνες και μέταλλα, ούτως ώστε να βελτιωθεί το διατροφικό προφίλ του.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την περίοδο δεν επιτρέπονται προϊόντα καλλιέργειας κρέατος προς πώληση στην αγορά, αλλά η έγκριση για κυτταροκαλλιέργεια κοτόπουλου χορηγήθηκε στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2020 και εξετάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο