Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν υβριδικό άλειμμα τυριού από όσπρια και έντομα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΙσπανοί επιστήμονες δημιούργησαν υβριδικό άλειμμα τυριού από όσπρια και έντομα
spot_img

Τυρί με μερική υποκατάσταση των γαλακτοκομικών πρωτεϊνών από πρωτεΐνες οσπρίων και εντόμων.

Τα σημερινά εναλλακτικά γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αποδεκτά από τους καταναλωτές λόγω ελλιπούς διατροφικής αξίας, γεύσης και αίσθησης. Για παράδειγμα το υποκατάστατο τυρί του τοστ, μπορεί να καταναλωθεί με ευχαρίστηση μόνο εάν είναι ψημένο. Αυτό γιατί τα περισσότερα εναλλακτικά τυριών, αποτελούνται από ένα μείγμα νερού, ελαίων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αμύλου και σταθεροποιητών, ενώ έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Ποιο υποκατάστατο τυριού θα μπορούσε λοιπόν να κερδίσει τους  καταναλωτές;

Ερευνητές στην Ισπανία ανέπτυξαν ένα υβριδικό άλειμμα τυριού με παρόμοια θρεπτική αξία, υφή και γεύση με τα συμβατικά γαλακτοκομικά τυριά, με προσθήκη πρωτεΐνών από όσπρια και έντομα.

Η πρωτεΐνη τόσο των οσπρίων όσο και των εντόμων, έχει υψηλή διατροφική αξία παράλληλα με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα φασόλια, για παράδειγμα, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης (25-40%), υδατανθράκων (47-68%) και φυτικών ινών (11-30%). Οι πρωτεΐνες των εντόμων περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (40-70% σε ξηρή βάση), καθώς και περιεκτικότητα σε μέταλλα και βιταμίνες και πλεονεκτικές αναλογίες πολυακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν περιελάμβαναν φυτική μαργαρίνη, συμπύκνωμα πρωτεΐνης γάλακτος, σταθεροποιητές, αλεύρι εντόμων, συμπύκνωμα πρωτεΐνης φασολιών, κιτρικό οξύ και κιτρικό νάτριο.

Οι ερευνητές έκαναν σύγκριση στην υφή, τις αισθητηριακές και τις θρεπτικές ιδιότητες του εναλλακτικού τυριού με συμβατικά γαλακτοκομικά αλλά και με άλλα 100% φυτικά τυριά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το υβριδικό προϊόν γαλακτοκομικών προϊόντων, εντόμων και τυριού faba παρουσίασε θρεπτικές και αισθητηριακές ιδιότητες που ήταν «παρόμοιες ή και ανώτερες» από τα 100% γαλακτοκομικά και 100% φυτικά προϊόντα..

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα