Τι συμβολίζει ιστορικά το αρνί στο πασχαλινό μας τραπέζι;
Τα ψητά κρέατα, με πρωταγωνιστή όλων το αρνί, έχουν καθιερωθεί ως φαγητά που συνδέουμε με το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;
Το αρνί είναι το παλαιότερο πιάτο με κρέας που σχετίζεται με το Πάσχα από την προχριστιανική εποχή.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mashed, η κατανάλωση του ψητού αρνιού ανάγεται στο πρώτο Πάσχα Seder, μια τελετουργική γιορτή στην αρχή της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, η οποία διεξάγεται σε όλο τον κόσμο την παραμονή της 15ης ημέρας του Νισάν στο εβραϊκό ημερολόγιο.
Τότε το αρνί τρωγόταν με συνδυασμούς μπαχαρικών και γεύσεις που ποικίλλουν ανάλογα με το πού τρώτε αυτό το γεύμα.
Έπειτα, έκανε την είσοδό του στο εβραϊκό Πάσχα, χάρη στην Έξοδο της Βίβλου, όπου οι Εβραίοι στην Αρχαία Αίγυπτο έπρεπε να αλείψουν το αίμα αρνιού στις πόρτες των σπιτιών τους για να αποφύγουν μια “πληγή” του Θεού.
Όταν οι πρώτοι Εβραίοι που γιόρταζαν το Πάσχα με αρνί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, όμως, διατήρησαν αυτό το πιάτο, δίνοντάς του μια συμβολική σημασία.
Ο συμβολισμός δεν είναι άλλος από τον Ιησού, ο οποίος εθεωρείτο το αρνί του Θεού, που θυσιάστηκε για χάρη των πιστών του.
Ένας άλλος λόγος που το αρνί συνδέθηκε με το Πάσχα δεν αφορά τη θρησκεία, αλλά τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα του αρνιού μετά τους χειμερινούς μήνες, όποτε δεν υπήρχαν πολλά ζώα για κατανάλωση και ήθελαν να γιορτάσουν τη μακρά περίοδο στέρησης που προηγήθηκε.
Βέβαια, ακόμα και μεταξύ των δογμάτων, η σημασία του αρνιού διαφέρει. Σχετικό δημοσίευμα του Food & Wine θέλει τους Εβραίους Ασκενάζι να αποφεύγουν το αρνί, ακριβώς επειδή αυτό συμβολίζει μια θυσία στον Θεό και επιλέγουν άλλα κρέατα, όπως ψαρονέφρι.
Αντίθετα, οι Σεφαραδίτες Εβραίοι μπορεί να τρώνε αρνί το Πάσχα, αναπαριστώντας τα δρώμενα του πρώτου Πάσχα, αλλά όχι ολόκληρο το αρνί.