Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αρνί από θυσία στο Θεό μέχρι το πασχαλινό μας τραπέζι

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤο αρνί από θυσία στο Θεό μέχρι το πασχαλινό μας τραπέζι
spot_img

Τι συμβολίζει ιστορικά το αρνί στο πασχαλινό μας τραπέζι;

Τα ψητά κρέατα, με πρωταγωνιστή όλων το αρνί, έχουν καθιερωθεί ως φαγητά που συνδέουμε με το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Το αρνί είναι το παλαιότερο πιάτο με κρέας που σχετίζεται με το Πάσχα από την προχριστιανική εποχή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mashed, η κατανάλωση του ψητού αρνιού ανάγεται στο πρώτο Πάσχα Seder,  μια τελετουργική γιορτή στην αρχή της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, η οποία διεξάγεται σε όλο τον κόσμο την παραμονή της 15ης ημέρας του Νισάν στο εβραϊκό ημερολόγιο.

Τότε το αρνί τρωγόταν με συνδυασμούς μπαχαρικών και γεύσεις που ποικίλλουν ανάλογα με το πού τρώτε αυτό το γεύμα. 

Έπειτα, έκανε την είσοδό του στο εβραϊκό Πάσχα, χάρη στην Έξοδο της Βίβλου, όπου οι Εβραίοι στην Αρχαία Αίγυπτο έπρεπε να αλείψουν το αίμα αρνιού στις πόρτες των σπιτιών τους για να αποφύγουν μια “πληγή” του Θεού.

Όταν οι πρώτοι Εβραίοι που γιόρταζαν το Πάσχα με αρνί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, όμως, διατήρησαν αυτό το πιάτο, δίνοντάς του μια συμβολική σημασία.

Ο συμβολισμός δεν είναι άλλος από τον Ιησού, ο οποίος εθεωρείτο το αρνί του Θεού, που θυσιάστηκε για χάρη των πιστών του.  

Ένας άλλος λόγος που το αρνί συνδέθηκε με το Πάσχα δεν αφορά τη θρησκεία, αλλά τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα του αρνιού μετά τους χειμερινούς μήνες, όποτε δεν υπήρχαν πολλά ζώα για κατανάλωση και ήθελαν να γιορτάσουν τη μακρά περίοδο στέρησης που προηγήθηκε.

Βέβαια, ακόμα και μεταξύ των δογμάτων, η σημασία του αρνιού διαφέρει. Σχετικό δημοσίευμα του Food & Wine  θέλει τους Εβραίους Ασκενάζι να αποφεύγουν το αρνί, ακριβώς επειδή αυτό συμβολίζει μια θυσία στον Θεό και επιλέγουν άλλα κρέατα, όπως ψαρονέφρι.

Αντίθετα, οι Σεφαραδίτες Εβραίοι μπορεί να τρώνε αρνί το Πάσχα, αναπαριστώντας τα δρώμενα του πρώτου Πάσχα, αλλά όχι ολόκληρο το αρνί. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα