Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο – Πως μπορούν όμως να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής τους;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι γυναίκες ζουν περισσότερο – Πως μπορούν όμως να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής τους;
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση, δείχνει τις διαφορές στις ασθένειες μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και τον τρόπο πρόληψης εκφυλιστικών ασθενειών για τις γυναίκες.

 Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά συνήθως έχουν υψηλότερα ποσοστά ασθένειας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι αυτά τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών μπορούν να βελτιωθούν με μια καλύτερη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως λάχανο, σπανάκι, καρπούζι, πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια και καρότα. Αυτά τα φωτεινά χρώματα φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της οπτικής και γνωστικής απώλειας.

Ο Hammond Billy R. Hammond, καθηγητής στο Franklin College του UGA είπε πως οι άνδρες νοσούν πιο συχνά από θανατηφόρες ασθένειες σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι οποίες όμως νοσούν αργότερα και οι ασθένειες στις οποίες είναι επιρρεπείς, είναι πιο εξουθενωτικές. «Για παράδειγμα, από όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, τα δύο τρίτα αφορούν σε γυναίκες… αυτές οι ασθένειες που υποφέρουν οι γυναίκες για χρόνια μπορούν να προληφθούν, μέσω του τρόπου ζωής» τόνισε.

Η μελέτη ανασκόπησης  παρουσίασε λεπτομερείς εκφυλιστικές καταστάσεις, από αυτοάνοσες ασθένειες έως άνοια, τις οποίες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. «Αν ληφθούν συλλογικά όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80%. Έτσι, λόγω αυτής της ευπάθειας, που συνδέεται άμεσα με τη βιολογία, οι γυναίκες χρειάζονται επιπλέον προληπτική φροντίδα», είπε.

Ένας από τους λόγους αυτής της ευπάθειας έχει να κάνει με τον τρόπο που οι γυναίκες αποθηκεύουν βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμός τους. Ο Hammond επισημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες. Το σωματικό λίπος χρησιμεύει ως «αποθήκη» για πολλές διατροφικές βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που δημιουργεί μια χρήσιμη δεξαμενή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η διαθεσιμότητα, ωστόσο, σημαίνει ότι είναι λιγότερα διαθέσιμα για τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο, θέτοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφυλιστικά προβλήματα.

Η διαιτητική πρόσληψη χρωστικών καροτενοειδών δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον άνθρωπο. Δύο συγκεκριμένα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν άμεσα τον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Άνδρες και γυναίκες τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα από αυτά τα καροτενοειδή, αλλά οι απαιτήσεις για τις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερες», είπε ο Hammond.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι διατροφικές συστάσεις πρέπει να αλλάξουν ώστε οι γυναίκες να μάθουν ότι έχουν αυτά τα τρωτά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν προληπτικά μέσω της διατροφής.

Η διατροφή επηρεάζει πολλούς παράγοντας όπως η προσωπικότητα μέχρι και την αντίληψη για τον εαυτό μας αλλά οι άνθρωποι δεν κατανοούν αυτή την βαθιά επίδραση σε όλα, ακόμα και στα συναισθήματα.

Η μελέτη, «Η επίδραση των καροτενοειδών της ωχράς κηλίδας στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου των γυναικών», δημοσιεύτηκε στο  Nutritional Neuroscience .

DOI 10.1080/1028415X.2022.2084125

ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

Η επίδραση των καροτενοειδών της ωχράς κηλίδας στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου των γυναικών

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο