Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η συγκέντρωση λίπους στους μύες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΕπιστήμηΗ συγκέντρωση λίπους στους μύες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
spot_img

Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα, η συγκέντρωση λίπους στους μύες προμηνύει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το επίπεδο λίπους στους μύες του σώματος -ή η παχυσαρκία των μυών- μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να εμφανίσει γνωστική έκπτωση καθώς γερνάει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο  Journal of the American Geriatrics Society, η αύξηση του λίπους που αποθηκεύτηκε στον μυ του μηρού ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση.

 Αυτός ο κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το συνολικό βάρος, άλλες εναποθέσεις λίπους και μυϊκά χαρακτηριστικά (όπως μυϊκή δύναμη ή μάζα) και επίσης ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου άνοιας, είπαν οι ερευνητές.

Για τις ανάγκες της έρευνας, αξιολογήθηκε το μυϊκό λίπος σε 1.634 ενήλικες, ηλικίας 69-79 ετών, στα έτη 1 και 6. Έπειτα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική τους λειτουργία στα έτη 1, 3, 5, 8 και 10.

Διαπιστώθηκε πως αυξήσεις στη μυϊκή παχυσαρκία από το έτος 1 έως το έτος 6 συσχετίστηκαν με ταχύτερη και μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για τους μαύρους και λευκούς άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το οποίο σημαίνει πως η φυλή δεν επηρέαζε τα αποτελέσματα.

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η μυϊκή παχυσαρκία παίζει μοναδικό ρόλο στη γνωστική έκπτωση, διαφορετικό από αυτόν άλλων τύπων λίπους ή άλλων μυϊκών χαρακτηριστικών», δήλωσε η Caterina Rosano, MD, MPH, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, βασική συγγραφέας της μελέτης. «Αν ισχύει αυτό, τότε το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε πώς το μυϊκό λίπος και ο εγκέφαλος αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και εάν η μείωση της μυϊκής παχυσαρκίας μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα