Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Coffee Island επενδύει στην startup Coffe-Eco

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ Coffee Island επενδύει στην startup Coffe-Eco
spot_img

Για εργοστάσιο που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso.

Την πρώτη βιομηχανική μονάδα στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων δημιουργούν στην Πάτρα η αλυσίδα καφεστίασης Coffee Island και η startup Coffe-Eco.

O Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές, γνωστοποίησε την επένδυση ύψους 400.000 ευρώ στην startup και σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που επενδύουμε στην Coffe-Eco, γιατί μαζί θα κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη, ξεκινώντας από το ίδιο μας το προϊόν, από τα υπολείμματα καφέ των καφεκοπτείων Coffee Island. Μαζί δημιουργούμε την πρώτη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη Ν. Ευρώπη, μια μονάδα που προορίζεται για την παρασκευή νέων προϊόντων πρώτης ύλης στους κλάδους των δερμοκαλλυντικών, της ενέργειας, των επίπλων και τηw γεωργίας».

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe-Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), επίπλου (εναλλακτικό υλικό), γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe-Eco προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία πενήντα (50) τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία CoffeeIsland, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά. Σημειώνεται ότι πενήντα (50) τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε εννέα (9)τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

Η Coffe-Eco ξεκίνησε το 2016 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη σχολή Xημικών Mηχανικών, από τον Αλέξη Πάντζιαρο και τον Μάριο Βλαχογιάννη. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, σε συνεργασία με το εργαστήριο φαινομένων μεταφοράς και φυσικής υδροδυναμικής της σχολής Χημικών Μηχανικών πραγματοποιεί πωλήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και οραματίζεται να κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, προκαλώντας βιώσιμη αλλαγή στην αλυσίδα τροφίμων και για αυτό ξεκινά από το upcycling υπολειμμάτων καφέ, ενός από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. Ήδη έχει αναπτύξει συνεργασίες με εταιρείες καλλυντικών (Apivita, Korres, Dust&Cream) ενώ στα επόμενά της βήματα στοχεύει να μπει στην αγορά τελικών προϊόντων καλλυντικών με όραμά της την επανατοποθέτηση των δραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τροφίμων στο μικροβίωμα του δέρματος. Η Coffe-Eco έχει διακριθεί στα ευρωπαϊκά βραβεία EITFood, NBGSeed, και στον παγκόσμιο διαγωνισμό V-Label ως BestB2BVegan Innovative Ingredient, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα στην αμερικανική ήπειρο. Παράλληλα είναι πιστοποιημένη με το cosmosnatural και είναι η πρώτη ελληνική εταιρία μέλος του Upcycle Food Association της Αμερικής. Τα προϊόντα της εταιρείας τα οποία στοχεύουν στην αγορά του καλλυντικού είναι πιστοποιημένα ως «φιλικά προς το μικροβίωμα του δέρματος», γεγονός που ενισχύει την υγεία του δέρματος με αποδοτικότερο τρόπο από τα συμβατικά καλλυντικά.

O Αλέξης Πάντζιαρος διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Coffe-Eco δήλωσε σχετικά: «Η σύμπραξη με την Coffee Island θα μας δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκροτημένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει -με ικανά κεφάλαια- να αναπτύξουμε την εμπορική μας δράση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλες διεθνείς αγορές». Από την πλευρά του, ο Μάριος Βλαχογιάννης, υπεύθυνος παραγωγής και συνιδρυτής της Coffe-Eco ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο πως με την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών αυξάνεται η αξία των πρώτων υλών και δημιουργούνται νέα προϊόντα. Αυτό ακριβώς θα κάνει η νέα μονάδα βιομηχανικής επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ που ξεκινάμε».

Η Coffee Island ξεκίνησε το 1999 από την Πάτρα. Το δίκτυο των 484 καταστημάτων απλώνεται σε 52 νομούς και 110 πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε 55 σημεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Λονδίνο, Ελβετία, Ρουμανία, Καναδάς, Αίγυπτος & Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ τα προϊόντα καφεκοπτείου διατίθενται και στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Το 2022 ο συστημικός κύκλος εργασιών (τζίρος των καταστημάτων της αλυσίδας μαζί με το δίκτυο franchise) διαμορφώθηκε σε 155 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της μητρικής εταιρείας το 2022 έκλεισε στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 ανέρχεται στα 11,1 εκατ. ευρώ. Η Coffee Island υποστηρίζει την άμεση συνεργασία (DirectTrade) με παραγωγούς ή συνεταιρισμούς στις χώρες παραγωγής καφέ. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης, όπου επεξεργάζονται και καβουρδίζονται 1.400 τόνοι καφέ τον χρόνο. Απασχολεί 220 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 513 επιχειρηματίες μέσω συστήματος δικαιόχρησης, ενώ στο δίκτυό της εργάζονται πάνω από 3.500 εκπαιδευμένοι barista και διανομείς. Συνεισφέρει φορολογικά στην εθνική οικονομία, επιστρέφει αξία στην ελληνική κοινωνία και δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης σε 817 συνεργαζόμενες ελληνικές εταιρίες-προμηθευτές.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα