Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντιπ και αλείμματα: Έκθεση του FDA αποκαλύπτει ότι δεν είναι και τόσο ασφαλή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτιπ και αλείμματα: Έκθεση του FDA αποκαλύπτει ότι δεν είναι και τόσο ασφαλή
spot_img

Έκθεση του FDA για τα μολυσμένα ντιπ και αλείμματα με σαλμονέλα και Listeria.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης δειγματοληψίας σε ντιπ και έτοιμα προς κατανάλωση αλείμματα που φυλάσσονται στο ψυγείο.

 Η δειματοληψία έλαβε χώρα κατά το διάστημα Μάρτιος 2021- Ιανουάριος 2022, με στόψο να αξιολογήσει την παρουσία Salmonella και Listeria monocytogenes σε ντιπ και έτοιμα προς κατανάλωση αλείμματα.

Η πρώτη κατηγορία- τα ντιπ- αφορούν ένα ευρύ φάσμα ειδών, όπως χούμους, ταχίνι, τυρί πιμέντο, είδη με βάση το γιαούρτι και μεξικάνικη σάλτσα που χρησιμοποιούνται για βούτηγμα τροφών, όπως πατατάκια, ενώ η δεύτερη- τα αλείμματα- είναι είδη που μπορεί κανείς να απλώσει με ένα μαχαίρι σε κράκερ ή κάποιο άλλο τρόφιμο με επίπεδη επιφάνεια.

Τα ντιπ και τα αλείμματα, όπως όλα τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, μπορούν να μολυνθούν μέσω περιβαλλοντικών παθογόνων ή μολυσμένων συστατικών. Αυτό σημαίνει πως με το βούτηγμα ή την επάλειψη μεταφέρονται βακτήρια στο φαγητό.

Επίσης, επειδή δεν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη χρήση, η παρουσία Listeria monocytogenes ή Salmonella αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον FDA.

Η παρουσία Listeria monocytogenes ή Salmonella σε ντιπ και επάλειψη εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οδηγώντας σε πολλαπλές ανακλήσεις τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Food Safety News, που παραθέτει και τα αποτελέσματα της έκθεσης του FDA.   Μεταξύ 2017 και 2020, πραγματοποιήθηκαν 5 ανακλήσεις χούμους και 6 για αλείμματα, μολυσμένα με τα προαναφερθέντα παθογόνα.

Για χάρη της έκθεσης, ο FDA συνέλεξε και δοκίμασε συνολικά 747 δείγματα ντιπ και αλειμμάτων που φυλάσσονται στο ψυγείο, με μια ποικιλία συστατικών, όπως σουσάμι, λαχανικά, τυρί και θαλασσινά.

Ανιχνεύτηκε Salmonella σε ένα δείγμα χούμους και Listeria monocytogenes σε τρία δείγματα ντιπ και επάλειψης τυριού, που είναι και τα προϊόντα στα οποία παρατηρούνται οι περισσότερες τέτοιου είδους ανακλήσεις.

 Ο οργανισμός συνεργάστηκε στενά με τους κατασκευαστές για την άμεση απομάκρυνση των μολυσμένων προϊόντων από την αγορά. Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η σύνδεση των μολύνσεων με ορισμένα μοτίβα που οδηγούν στη διασπορά των παθογόνων, προκειμένου μετέπειτα να εκδοθούν προειδοποιήσεις ως προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να αποφεύγονται τυχόν μαζικές επιδημίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο