Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Βρώσιμη και βιώσιμη συσκευασία τροφίμων από υπολείμματα καφέ

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτομία: Βρώσιμη και βιώσιμη συσκευασία τροφίμων από υπολείμματα καφέ
spot_img

Τσέχοι ερευνητές δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για συσκευασίες τροφίμων.

Μετά το πετρέλαιο, ο καφές κατατάσσεται ως το δεύτερο προϊόν με τη μεγαλύτερη διακίνηση παγκοσμίως. Ο ορισμός του αλεσμένου καφέ (SCG) μπορεί να περιγραφεί ως τα απόβλητα που παράγονται μετά την κατανάλωση καφέ. Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Τσεχίας δημιούργησαν βρώσιμες βιοδιασπώμενες συσκευασίες με προσθήκη λαδιού από αναλωμένο κατακάθι καφέ (SCG) και αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ενίσχυση μπορεί να επηρεάσει τις χημικές, υφές και ιδιότητες διαλυτότητας των πειραματικά παραγόμενων μεμβρανών. 

Τα φιλμ που παράχθηκαν βασίστηκαν σε κ-καρραγενάνη και τεχνικές έγχυσης-ξήρανσης σε τρυβλία Petri. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι γαλακτωματοποιητών: Tween 20 και Tween 80.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα βρώσιμα/βιοδιασπώμενα δείγματα συσκευασίας που παρήχθησαν με την προσθήκη ελαίου SCG έδειξαν υψηλότερη ( p< 0,05) αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με τις συσκευασίες ελέγχου που παράγονται χωρίς την προσθήκη ελαίου SCG. Η ενίσχυση της βρώσιμης/βιοδιασπώμενης συσκευασίας με την προσθήκη ελαίου SCG άλλαξε σημαντικά ( p < 0,05) τόσο τις χημικές όσο και τις φυσικές ιδιότητες των μεμβρανών. 

Συμπεράσματα: Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, υποδείχθηκε ότι οι μεμβράνες που κατασκευάζονται με λάδι SCG διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικό και πολλά υποσχόμενο υλικό για σκοπούς συσκευασίας τροφίμων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα