Το ιδιαίτερο ξινόγαλο περιέχει 34 τύπους αρωματικών ουσιών από ζύμωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πιστοποίησε το «Bulgarsko kiselo mlyako», δηλαδή το «Βουλγαρικό Ξινόγαλο» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από τη Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα προϊόν από ξινόγαλα, που παρασκευάζεται από νωπό πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο, κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αυτών και έναν συμβιωτικό παράγοντα εκκίνησης από τα βακτήρια Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus και Streptococcus thermophilus που δεν έχουν υποβληθεί σε γενετική τροποποίηση
Χαρακτηριστικό του προϊόντος είναι η ιδιαίτερη δροσερή γεύση και οσμή γαλακτικού οξέος, που οφείλεται στους 34 τύπους αρωματικών ουσιών που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος με τη συνδυαστική δράση των δύο βακτηρίων.
Το Βουλγαρικό Ξινόγαλο θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.641 αγροτικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.