Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη Β12 πιθανός θεραπευτικός παράγοντας στην πρόληψη και θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας

ΑρχικήυγείαΒιταμίνη Β12 πιθανός θεραπευτικός παράγοντας στην πρόληψη και θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας
spot_img

Πρόσφατη πειραματική μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό συσχετίστηκαν ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφορετικών τύπων παγκρεατίτιδας.

Η οξεία παγκρεατίτιδα (ΑΠ), η οποία επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, είναι μια από τις κύριες αιτίες εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω γαστρεντερικών παθήσεων. Περίπου το 20% των ασθενών αναπτύσσει μέτρια ή σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα, η οποία φέρει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας. Ακόμη και για όσους αναρρώνουν, συχνά ακολουθούν ισόβιες επιπλοκές, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Μέχρι σήμερα, πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βέλτιστη θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας παραμένουν αναπάντητα. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρειάζονται φαρμακολογικοί παράγοντες που μπορούν να αναστείλουν τον πρώιμο τραυματισμό οργάνων στο πάγκρεας. Ομάδα ερευνητών συνδύασε ανθρώπινη γενετική επιδημιολογία και ζωικά μοντέλα για να ανακαλύψει και να επιβεβαιώσει το ρόλο της βιταμίνης Β12 στην πρόληψη και τον μετριασμό της οξείας παγκρεατίτιδας. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό συσχετίστηκαν ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφορετικών τύπων παγκρεατίτιδας.

Στη συνέχεια, η ομάδα προσδιόρισε εάν η βιταμίνη Β12 επέδειξε προστατευτικά και πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα παγκρεατίτιδας σε ποντίκια Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά μοντέλα παγκρεατίτιδας: το ένα για την παρατήρηση των πρώιμων αποκρίσεων του παγκρεατικού τραυματισμού και το άλλο για την παρακολούθηση της παθολογικής εξέλιξης της οξείας παγκρεατίτιδας. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το VB12 προστατεύει άμεσα τα κύτταρα της κυψελίδας από τη νέκρωση κατά τα πρώιμα στάδια της οξείας παγκρεατίτιδας και στη συνέχεια μειώνει τη διήθηση των Τ λεμφοκυττάρων. Σημειωτέον, η τεχνητή αύξηση των επιπέδων Β12 στον ορό πριν και μετά την πρόκληση παγκρεατίτιδας όχι μόνο μείωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά προώθησε επίσης την αποκατάσταση των ιστών μετά από τραυματισμό του παγκρέατος.

«Αυτά τα συναρπαστικά νέα ευρήματα προσθέτουν στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της οξείας παγκρεατίτιδας αυξάνοντας τα επίπεδα ATP στον παγκρεατικό ιστό, προσφέροντας νέες γνώσεις για πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές για αυτήν την ασθένεια. Αυτή η μελέτη θέτει ένα γερό θεμέλιο για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές της βιταμίνης Β12 στη διαχείριση της οξείας παγκρεατίτιδας», τόνισαν οι ερευνητές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο