Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νικοτίνη στο τσάι: Νέο ανώτατο όριο από την ΕΕ

ΑρχικήΝομοθεσίαΝικοτίνη στο τσάι: Νέο ανώτατο όριο από την ΕΕ
spot_img

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1536 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουλίου 2023.

Το τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως, αλλά προκαλεί (ακόμα) έκπληξη σε κάποιους το γεγονός ότι περιέχει νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φυτά, όπως ο καπνός. Ίχνη νικοτίνης υπάρχουν επίσης στις πατάτες και τις ντομάτες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει στο τσάι, αποροφάται διαφορετικά από τη νικοτίνη στα τσιγάρα και ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο για την υγεία ενώ είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβές και εθιστικό. Οι μελέτες σημειώνουν ότι το μαύρο, το πράσινο και το oolong τσάι, συμπεριλαμβανομένων των στιγμιαίων ποικιλιών, μπορεί να περιέχουν έως και 0,7 mcg νικοτίνης ανά 1/2 κουταλιά της σούπας (1 γραμμάριο) ξηρού βάρους.

Η ΕΕ καθόρισε για πρώτη φορά ανώτατο όριο (ΑΟΚ) υπολειμμάτων νικοτίνης στο τσάι το 2005. Με νέο κανονισμό ( 2023/377) της επιτροπής, το υφιστάμενο ΑΟΚ των 0,6 Mg/Kg μειώθηκε σε 0,5 mg/Kg. Αυτό το επίπεδο πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω σε 0,4 mg/kg μετά τις 22 Φεβρουαρίου 2026, εκτός εάν τροποποιηθεί περαιτέρω υπό το φως των νέων πληροφοριών που αναμένονται από την EFSA. 

Τον νέο κανονισμό και την γνωμοδότηση της EFSA για μεγάλο κίνδυνο για τους καταναλωτές, από το υφιστάμενο ΑΟΚ νικοτίνης στο τσάι, αμφισβήτησε η Ιρλανδία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υπερεκτίμηση του κινδύνου». Με βάση αυτές τις πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προχώρησε σε νέα αξιολόγηση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέχον ΑΟΚ των 0,6 mg/kg για τη νικοτίνη στο τσάι είναι ασφαλές για τους καταναλωτές.

Με το ίδιο σκεπτικό αλλάζει και η ΑΟΚ νικοτίνης σε μπαχαρικά και καρυκεύματα η οποία με τον πρόσφατο κανονισμό είχε οριστεί στα 0,02 mg/kg. Η Επιτροπή με βάση νέες πληροφορίες από τα εργαστήρια αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεβάζει το ανώτατο όριο στα 0,05 mg/Kg.

Στην κανέλα από 0,07 Mg/Kg το ΑΟΚ αυξάνεται στα 0,2 mg/Kg.

Στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται πως το ανώτατο όριο νικοτίνης στα εσπεριδοειδή είναι 0.01 ,g/kg, στα καρύδια 0,02 mg/kg και στα σιτηρά 0,02 mg/kg.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα