Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση νερού να αποβεί…μοιραία;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορεί η υπερβολική κατανάλωση νερού να αποβεί...μοιραία;
spot_img

Τι είναι η δηλητηρίαση ή τοξικότητα του νερού, που προκάλεσε το θάνατο μιας μητέρας δύο παιδιών;

Μπορεί η ενυδάτωση να είναι σημαντική και το νερό να είναι το πιο “αθώο” και ασφαλές ποτό στον κόσμο, αλλά όπως και με κάθε υπερβολή, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, το πολύ νερό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Το παράδειγμα μιας μητέρας 2 παιδιών από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, η οποία πέθανε αφού ήπιε 1,8 λίτρα νερό σε 20 λεπτά (περίπου τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού για έναν μέσο άνθρωπο), σοκάρει, ενώ η αιτία θανάτου της, γνωστή ως δηλητηρίαση από νερό, έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο.

Η τοξικότητα του νερού – επίσης γνωστή ως δηλητηρίαση από το νερό ή δηλητηρίαση από το νερό – εμφανίζεται όταν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα από αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα ή εάν τα νεφρά κατακρατούν πολύ νερό λόγω υποκείμενων παθήσεων υγείας.

Όπως αναφέρει ο ιατρικός ιστότοπος Medical News Today, η υπερυδάτωση μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας την ποσότητα του νερού στο αίμα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα νατρίου να χαμηλώνουν. Με τη σειρά τους, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου, που αναφέρονται ως υπονατριαιμία σε ακραίες περιπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα το εξωτερικό κυτταρικό υγρό να ταξιδεύει στα κύτταρα και να προκαλέσει οίδημα, στα εγκεφαλικά κύτταρα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν και σπανίζει, λοιπόν, η δηλητηρίαση από νερό συμβαίνει συνήθως κατά την υπερυδάτωση.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νερό είναι οι πονοκέφαλοι, ο εμετός, η ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις, υπνηλία, μυϊκές κράμπες ή κόπωση, διπλή όραση, υψηλή αρτηριακή πίεση, σύγχυση ή δυσκολία στην αναπνοή. Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα σοβαρεύουν ακόμα περισσότερο και εκτείνονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νεύρου, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή θάνατος, αλλά σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει κανείς σε αυτό το σημείο πως μιας και η τοξικότητα από το νερό οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση νερού, μπορεί να συμβεί ακόμα και στα κατοικίδια και όχι αποκλειστικά στους ανθρώπους, με τα συμπτώματα στα ζώα να είναι λήθαργος, υπνηλία, πρήξιμο στην κοιλιά, εμετοί και ναυτίες, ως επί τω πλείστω.

Συνιστάται, λοιπόν, για την αποφυγή μιας τέτοιας πάθησης να πίνει κανείς όχι παραπάνω από 13 ποτήρια νερό την ημέρα (2-2,5 λίτρα). Φυσικά, όμως, επειδή ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οι συμβουλές των ειδικών ποικίλουν ως προς την ενυδάτωση, προτείνουμε να ακολουθείτε τις προτάσεις του γιατρού σας ως προς το πόσο νερό να πίνετε. Μερικά ποτά με ηλεκτρολύτες, επίσης, θα βοηθήσουν να λάβετε επιπλέον ενυδάτωση χωρίς να το παρακάνετε με το νερό. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην πίνετε όλο το νερό που πρέπει να πιείτε εντός της ημέρας μονομιάς, αντίθετα μοιράστε την ποσότητα σε δόσεις 1-2 ωρών.

Τέλος, μην πανικοβάλλεστε με την δηλητηρίαση από το νερό, καθότι δεν είναι τόσο συχνή και το νερό, από την άλλη, είναι απαραίτητο για τις βέλτιστες λειτουργίες του σώματος, όπως τις τακτικές και ομαλές κενώσεις, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, τη λίπανση των αρθρώσεων και πολλά άλλα. Οπότε, ενυδατωθείτε, αλλά με προσοχή και όχι μονομιάς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο