Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ναρκωτικές ουσίες σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς με καρδιακά νοσήματα

ΑρχικήΕπιστήμηΝαρκωτικές ουσίες σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς με καρδιακά νοσήματα
spot_img

9 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου εξαιτίας των ναρκωτικών.

 Γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Heart έδειξε πως 1 στους 10 ασθενείς που εισήχθη στη καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας έκανε ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης πως οι χρήστες έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να χρειαστούν επείγουσα παρέμβαση, σε σχέση με άλλους ασθενείς, ενώ εκείνοι που έκαναν χρήση πολλαπλών ναρκωτικών είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες ακόμη και από τους απλούς χρήστες.

Η χρήση ναρκωτικών που θεωρούνται ευρέως ως πιο ελαφριά- τα λεγόμενα ψυχαγωγικά ναρκωτικά- είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή), εξηγούν οι ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έκαναν ψυχαγωγικά ναρκωτικά το 2022, αύξηση 22% σε σχέση με το 2010, προσθέτουν οι ειδικοί. Αυτό που δεν έχει οριστεί ακόμα με σαφήνεια είναι το πόσο συχνή είναι η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών μεταξύ ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα ή σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει την πιθανή πορεία της κατάστασής τους.

 Για να προσδιορίσουν μια πιθανή συσχέτιση των ναρκωτικών αυτών με την επιδείνωση των καρδιακών προβλημάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων όλων των ασθενών που εισήχθησαν σε εντατική καρδιά σε 39 γαλλικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθήμερου τον Απρίλιο του 2021.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τους 1904 ασθενείς που εξετάστηκαν- οι 1499 εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 63 ετών- οι 161 (11%) από αυτούς είχαν κάνει διάφορα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, αλλά σχεδόν μόνο οι μισοί από αυτούς (57%) παραδέχθηκαν ότι έκαναν χρήση.

Ο αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ηλικιών κάτω των 40 ετών, 1 στους 3 (33%) στους οποίους εντοπίστηκε κάποιο ναρκωτικό στον οργανισμό τους. Η πιο συχνά ανιχνευόμενη ουσία ήταν η κάνναβη (9%), ακολουθούμενη από τα οπιοειδή (2%), την κοκαΐνη (λίγο κάτω από 2%), τις αμφεταμίνες (σχεδόν 1%) και το MDMA ή έκσταση (λίγο πάνω από 0,5%).

«Αν και η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ψυχαγωγικών ναρκωτικών και της εμφάνισης ανεπιθύμητων επιπτώσεων στην υγεία χρήζει προσοχής, ο περιορισμένος αριθμός συμβάντων απαιτεί προσοχή στην κλινική ερμηνεία αυτών των ευρημάτων», διευκρινίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη τους θέλει περαιτέρω ανάλυση, διότι αγνοούσαν ορισμένα στοιχεία για τους ασθενείς.

Όμως τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν δύο προφανή ερωτήματα:

  • Πρέπει οι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής καρδιακής φροντίδας πρέπει να ελέγχονται για ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών
  • Ποιες δυνητικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής ασθενούς;

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο