Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άρχισε η απόρριψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα – Νέα καταγγελία από την Κίνα

ΑρχικήΝέαΑλιείαΆρχισε η απόρριψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα - Νέα καταγγελία από την Κίνα
spot_img

Το Πεκίνο καταγγέλλει ως «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια την απόρριψη στη θάλασσα των υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Κίνα επέκρινε αυστηρά σήμερα την Ιαπωνία μετά την έναρξη της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καταγγέλλοντας μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, οι ιαπωνικές αρχές είχαν θέσει σε λειτουργία αντλίες και βαλβίδες για να διοχετεύσουν τα ύδατα στη θάλασσα. Η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένων και κατόπιν επεξεργασμένων νερών από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, άρχισε στις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Αυτή η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού το οποίο περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργό ουσία που δεν είναι επικίνδυνη παρά σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις.

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ’ αυτή την επιλήψιμη ενέργεια», αντέδρασε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον».

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές της Κίνας έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από περίπου το ένα πέμπτο των νομών της Ιαπωνίας, για λόγους ασφαλείας.

Συνολικά η Ιαπωνία προβέπει να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού.

Προέρχονται από νερό βροχής, υπόγεια ύδατα και προσθήκη νερού που ήταν απαραίτητο για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων οι οποίοι είχαν αρχίσει να τήκονται μετά το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε πλήξει τη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές» αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως γι’ αυτήν, εκτιμώντας ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο «με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας» και ότι ο ραδιολογικός αντίκτυπος θα είναι «αμελητέος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα