Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ευρώπη: Δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας από κοτόπουλο σε 11 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στην Ευρώπη: Δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας από κοτόπουλο σε 11 χώρες
spot_img

Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις σαλμονέλα ίδιου στελέχους και ένας θάνατος.

Salmonella Enteritidis ST11 έχει ανιχνευθεί με τουλάχιστον 134 ανθρώπινα κρούσματα σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ECDC. Αυτός ο τύπος αλληλουχίας Salmonella Enteritidis είναι ο πιο συχνά ανιχνευμένος στην Ευρώπη. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023. Οι διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις ασθενών στην Αυστρία και τη Δανία υποδηλώνουν το κεμπάπ από κοτόπουλο ως πιθανό φορέα μόλυνσης.

Έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις σαλμονέλα ίδιου στελέχους, αναφέρθηκαν στην Αυστρία ( 6 ), το Βέλγιο ( 6 ), τη Δανία ( 22 ), τη Φινλανδία ( 5 ), τη Γαλλία ( 19 ), Γερμανία ( 1 ), Ιρλανδία ( 12 ), Ολλανδία ( 12 ), Νορβηγία ( 9 ), Σλοβενία ​​( 3 ) και Σουηδία ( 2 )). Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 περιπτώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι έφαγαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου). 

Δανία

Την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπηρεσία της Δανίας, εντόπισε σαλμονέλα σε μια παρτίδα κατεψυγμένου κρέατος κεμπάπ κοτόπουλου από την Πολωνία και η παρτίδα αποσύρθηκε από την αγορά. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι είναι ο ίδιος τύπος σαλμονέλας που αρρώστησε 22 άτομα στη χώρα την περίοδο Μαΐου έως Αυγούστου 2023. Τα κατεψυγμένα προϊόντα κεμπάπ κοτόπουλου έχουν πωληθεί κυρίως σε εστιατόρια.

Αυστρία

Στις αρχές Αυγούστου 2023, η Αυστρία ανέφερε μια λοιμώξεις από Salmonella Enteritidis ST11, η οποία οδήγησε σε έναν θάνατο. Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ο θάνατος του 63χρονου ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές. Η έναρξη της νόσου του πρώτου κρούσματος αναφέρθηκε ότι ήταν στα μέσα Μαρτίου με την τελευταία ημερομηνία εμφάνισης στα μέσα Ιουλίου 2023. Μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις στην Αυστρία και πέντε από τις οκτώ περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κοτόπουλου κεμπάπ μεά(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός)λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί περισσότεροι άνθρωποι, καθώς δεν πηγαίνουν όλοι οι μολυσμένοι στο γιατρό. Οι λοιμώξεις από το Enteritidis ST11 και αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ έως ότου διερευνηθούν και ελέγχονται κατάλληλα οι πηγές στην τροφική αλυσίδα.   

Το σχολαστικό μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών και η αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης από άψητο κρέας σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μόλυνσης από σαλμονέλα και άλλους τροφιμογενείς οργανισμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ νέων, των ηλικιωμένων και εκείνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τα πουλερικά και τα προϊόντα αυγών έχουν αναγνωριστεί ως πηγές διασυνοριακών τροφιμογενών εστιών που προκαλούνται από διάφορα S . Στελέχη Enteritidis ST11, που αφορούν πάνω από 2200 περιπτώσεις. Το 2021, το ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσαν μια κοινή Αξιολόγηση Ταχείας Επιδημίας (ROA) για ένα ξέσπασμα S . Enteritidis ST11 συνδεδεμένο με προϊόντα πουλερικών . Το 2020 και το 2022, δημοσιεύτηκαν δύο ROA σχετικά με κρούσματα S. Το Enteritidis ST11 συνδέεται με αυγά και προϊόντα αυγών , εμφανίζοντας παρατεταμένη κυκλοφορία αυτού του κλώνου στην ΕΕ/ΕΟΧ από το 2013. 

Διάφορα ζώα (ειδικά πουλερικά, χοίροι, βοοειδή και ερπετά) μπορούν να είναι δεξαμενές για  τη σαλμονέλα και οι άνθρωποι γενικά μολύνονται (και αναπτύσσουν σαλμονέλωση) τρώγοντας κακομαγειρεμένα, μολυσμένα τρόφιμα ή τρώγοντας τροφή που έχει μολυνθεί από άψητο κρέας και πουλερικά. Η περίοδος επώασης είναι 12-36 ώρες και η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που λαμβάνονται, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον τύπο της  σαλμονέλας. Η κλινική εικόνα της σαλμονέλωσης χαρακτηρίζεται από πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος και σε μια πιο σοβαρή, συστηματική μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες μέρες και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι αυτοπεριοριζόμενες. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές λοιμώξεις και λόγω αφυδάτωσης ή επεμβατικών λοιμώξεων, μερικές φορές μπορεί να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι θάνατοι λόγω λοίμωξης από σαλμονέλα είναι ασυνήθιστοι, αλλά μπορεί να συμβούν σε μικρά μωρά και βρέφη, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο