Η δηλητηρίαση 3 ηλικιωμένων από μανιτάρια button mushroom στην Αυστραλία οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων μανιταριών σχεδόν 10%.
Μείωση των πωλήσεων μανιταριών σε πόλη της Αυστραλίας, έπειτα από το περιστατικό ύποπτης δηλητηρίασης από μανιτάρια, για την οποία οι αστυνομικές αρχές ερευνούν μια 48χρονη που παρέθεσε γεύμα στα πεθερικά της.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου 3 ηλικιωμένων ανθρώπων από ύποπτη δηλητηρίαση από μανιτάρια στην πόλη Λεονγκάθα στη Βικτώρια της Αυστραλίας, στις 30 Ιουλίου. Όλοι τους, πλην της οικοδέσποινας και των παιδιών της, έφαγαν βοδινό Wellington με αποξηραμένα μανιτάρια προμηθευμένα από ασιατικό κατάστημα.
Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 66 και 70 ετών, πέθαναν στο νοσοκομείο στις 4 Αυγούστου, ενώ το τρίτο θύμα, ένας άνδρας 70 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο στις 5 Αυγούστου. Η 48χρονη, Έριν Πάτερσον αρνείται κάθε κατηγορία σε βάρος της και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.
Αλλά τα αυστραλιανά σουπερμάρκετ, σχεδόν ένα μήνα μετά το περιστατικό, αναφέρουν πως η υπόθεση είχε σοβαρό αντίκτυπο στις πωλήσεις των μανιταριών, που έχουν πέσει κατακόρυφα, έως και 10% τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στο είδος μανιταριών button mushroom ή Agaricus bisporus, σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία του, που συχνά μπορεί να μπερδευτεί με θανατηφόρα είδη και χρησιμοποιήθηκε στο θανατηφόρο γεύμα.
Προφανώς, η μείωση οφείλεται στο φόβο των καταναλωτών για να μην πάθουν το ίδιο με τους 3 άτυχους ηλικιωμένους. Αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της Georgia Beattie, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Bulla Park, της μεγαλύτερης φάρμας βιολογικών μανιταριών της Αυστραλίας και πρόεδρος της Ένωσης Αυστραλιανών Μανιταροκαλλιεργητών, στο ABC News, η πιθανότητα να καταλήξει ένα θανατηφόρο μανιτάρι στην αλυσίδα εφοδιασμού μανιταριών button mushroom της χώρας είναι μηδενική, μιας και αυτά τα δηλητηριώδη είδη ονομάζονται συμβιωτικά και χρειάζονται δέντρα για να αναπτυχθούν.
Ως εκ τούτου, οι εμπορικές φάρμες μανιταριών button mushroom έχουν δημιουργηθεί για να καλλιεργούν μόνο ένα είδος μανιταριού, το οποίο είναι εγκεκριμένο για κατανάλωση τροφίμων. Συν τοις άλλοις, ένας επαγγελματίας είναι απίθανο να κάνει ένα τέτοιο λάθος, σε αντίθεση με έναν λιγότερο έμπειρο καταναλωτή που μαζεύει μόνος του άγρια μανιτάρια. Επιπλέον, η ειδικός προσθέτει ότι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι έλεγχοι γίνονται διαρκώς και πριν την κυκλοφορία στα ράφια.