Σύνοψη μελετών για το πεπόνι, την κολοκύθα και το καρπούζι, δημοσιευμένες στα περιοδικά της American Chemical Society για τα οφέλη τους στην υγεία.
Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και από το να τρώμε πεπόνι πάμε σιγά σιγά στην κολοκύθα και τα pumpkin spiced lattes.
Η American Chemical Society (ACS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, δημοσίευσε πρόσφατα ορισμένες επιστημονικές εξελίξεις και στα δύο τρόφιμα, που δημοσιεύτηκαν φέτος σε περιοδικά της προκειμένου να ενημερώσει τα παντός καιρού οφέλη τους για την υγεία των δύο ειδών, που ανήκουν αμφότερα στην οικογένεια Cucurbitaceae (κολοκυνθοειδή).
Στην πρώτη έρευνα , με τίτλο «Νανοσωματίδια φορτωμένα με εκχύλισμα πλούσιο σε καροτενοειδή από πεπόνι βελτίωσαν τα επίπεδα ηπατικής ρετινόλης σε ένα προκλινικό μοντέλο παχυσαρκίας που προκαλείται από δίαιτα», αποκαλύφθηκε πως, αν και τα πεπόνια είναι πλούσια σε β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή που διασπούν σε βιταμίνες Α, ονομάζεται επίσης ρετινόλη, στο ανθρώπινο σώμα, τα άτομα με παχυσαρκία τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο από αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό από εκείνα που το βάρος τους είναι κανονικό.
Έτσι, οι επιστήμονες δημιούργησαν καροτενοειδή νανοκάψουλες εξάγοντας τα μόρια από τα πεπόνια και επικαλύπτοντάς τα με ζελατίνη.
Διεξάγοντας πειράματα σε ζώα, όταν οι παχύσαρκοι αρουραίοι κατανάλωσαν τις κάψουλες, έτρωγαν λιγότερη τροφή και το συκώτι τους περιείχε περισσότερη ρετινόλη. Η ομάδα λέει ότι η τεχνική θα πρέπει να αξιολογηθεί ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α και παχυσαρκία.
Η δεύτερη μελέτη, με τίτλο «Η υποβάθμιση των α-υπομονάδων, Doa1 και Doa4, είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη, τα προγραμματισμένα συμβάντα κυτταρικού θανάτου, τις αντιδράσεις στο στρες και την παθογένεια στον μύκητα Fusarium Fusarium Wilt Fusarium oxysporum f . sp. Niveum», δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry τον Ιούλιο.
Σε αυτήν οι επιστήμονες, προκειμένου να βρουν καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της μαρασμού του καρπουζιού, εστίασαν σε δύο γονίδια του μύκητα που προκαλούν την ασθένεια.
Μόλυναν τις νεαρές ρίζες καρπουζιού με σπόρια από ένα στέλεχος μύκητα άγριου τύπου και από μεταλλαγμένα είτε με το FonDoa1 είτε με το FonDoa2αφαιρέθηκε το γονίδιο.
Μετά από τρεις εβδομάδες, τα μεταλλαγμένα στελέχη μυκήτων αυξήθηκαν λιγότερο, προκάλεσαν λιγότερο σοβαρές ασθένειες και σκότωσαν λιγότερα φυτά. Η ομάδα προτείνει τη χρήση αυτών των γονιδίων με μελλοντικά μυκητοκτόνα.
Μια ακόμα μελέτη, με τίτλο «Υψηλή αποτελεσματική και ταυτόχρονη ανάλυση τριών κοινών φθοροτελομερών αλκοολών σε λαχανικά και εδάφη», δημοσιεύτηκε επίσης στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Για την ανάλυση των φθοριούχων ενώσεων στα τρόφιμα, οι ερευνητές βελτιστοποίησαν μια μέθοδο για τη μέτρηση των επιπέδων φθοριούχου τριών .
Η ομάδα ανέπτυξε την τεχνική της χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών. Στη συνέχεια μέτρησαν τις προσμείξεις σε κολοκύθα, πικρή κολοκύθα, γλυκιά κολοκύθα, και 16 άλλα βρώσιμα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν κοντά σε μια φθοροχημική εγκατάσταση. Πολλά δείγματα είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα ενός ή περισσότερων από τις προσμείξεις.
Τέλος, η μελέτη με τίτλο «Κολοκύθα και υποπροϊόντα κολοκύθας: φυτοχημικά συστατικά, εφαρμογή τροφίμων και οφέλη για την υγεία» από την ίδια την American Chemical Society περιγράφει τα οφέλη διάφορων παράγωγων της κολοκύθας.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο πολτός κολοκύθας είναι μια γευστική προσθήκη σε φθινοπωρινές πίτες, σούπες και ποτά. Ποια είναι όμως τα οφέλη του για την υγεία;
Σε αυτήν την ανασκόπηση, οι συγγραφείς αξιολόγησαν τα βρώσιμα μέρη της κολοκύθας και τα υποπροϊόντα υπολειμμάτων κολοκύθας για τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Αναφέρουν ότι η σάρκα, οι σπόροι, τα φύλλα και το δέρμα της κολοκύθας περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Τα φυτοχημικά, ειδικότερα, μπορούν να προσφέρουν αντιδιαβητικά, αντιοξειδωτικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Και τα υπολείμματα κολοκύθας μπορούν να χρησιμεύσουν ως λειτουργικά συστατικά για αρτοσκευάσματα, ποτά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.