Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Oδηγός για την αξιολόγηση της ποιότητας και της γεύσης του κακάο

ΑρχικήΝέαOδηγός για την αξιολόγηση της ποιότητας και της γεύσης του κακάο
spot_img

Λεπτομερή πρωτόκολλα που τηρούν τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα με έμφαση στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την ακρίβεια. 

Ο τομέας του κακάο αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προκλήσεις που προκύπτουν από την απουσία κοινά αποδεκτών τυποποιημένων πρωτοκόλλων για την αξιολόγηση της ποιότητας και της γεύσης του, καθώς και από την έλλειψη κοινής γλώσσας για την περιγραφή της αισθητηριακής εμπειρίας του κακάο. Αυτά τα ζητήματα έχουν εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν και να πουλήσουν κακάο ανώτερης ποιότητας που αξίζει υψηλότερες τιμές.

Η Cacao of Excellence αποκαλύπτει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των μακροχρόνιων ζητημάτων — τον Οδηγό για την αξιολόγηση της ποιότητας και της γεύσης του κακάο. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός αναπτύχθηκε και καθοδηγήθηκε από την Cacao of Excellence, μια ουδέτερη πλατφόρμα που συγκαλεί τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω από την ποιότητα και την ποικιλομορφία, μαζί με ένα εκτεταμένο δίκτυο ακαδημαϊκών και ειδικών του κλάδου. Έλαβε χρηματοδοτική υποστήριξη από διάφορους εταίρους, κυρίως το έργο MOCCA του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) «Μεγιστοποίηση των ευκαιριών για τον καφέ και το κακάο στην Αμερική». 

Ο οδηγός περιλαμβάνει λεπτομερή πρωτόκολλα που τηρούν τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα με έμφαση στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την ακρίβεια. Προσφέρει ολοκληρωμένη καθοδήγηση σχετικά με την επεξεργασία δειγμάτων κόκκων κακάο για αισθητηριακή αξιολόγηση και δημιουργία εγκαταστάσεων αξιολόγησης ποιότητας, εκπαίδευση πάνελ αισθητηριακής αξιολόγησης και εφαρμογή ισχυρών διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου.

«Αυτός ο Οδηγός στοχεύει να παρέχει στους επαγγελματίες του κακάο σαφή καθοδήγηση σχετικά με τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας και αξιολόγησης κακάο και τη σύσταση πάνελ αισθητηριακής αξιολόγησης με την υψηλότερη επιστημονική και τεχνική αυστηρότητα. Δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς στο εμπόριο κακάο να βελτιώσουν την ποιότητα του κακάο τους», δήλωσε η Brigitte Laliberté, Στρατηγική Σύμβουλος Cacao of Excellence και επικεφαλής του Οδηγού. «Εξοπλίζοντας τους επαγγελματίες με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία, ο οδηγός στοχεύει στη δημιουργία ικανοτήτων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, ιδιαίτερα στις χώρες που παράγουν κακάο», πρόσθεσε η Dolores Alvarado, Προσωρινή Επικεφαλής του Cacao of Excellence Laboratory.

“Ο Οδηγός για την αξιολόγηση της ποιότητας και της γεύσης του κακάο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του τομέα του κακάο”, δήλωσε ο Juan Lucas Restrepo, Γενικός Διευθυντής της Alliance of Bioversity International και του Κέντρου Τροπικής Γεωργίας (CIAT). ), και ηγέτης του Cacao of Excellence. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον τομέα του κακάο προς μια πιο διαφοροποιημένη καλλιέργεια υψηλότερης αξίας και τμηματοποιημένη αγορά όπου η ποιότητα και η ποικιλομορφία γεύσης καθοδηγούν την αξία. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στους παραγωγούς να έχουν πιο δίκαιες τιμές και να κερδίσουν την αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά».

«Το όραμά μας είναι να ενδυναμώσουμε τους παραγωγούς κακάο με τη γνώση και τους πόρους για να εξασφαλίσουν μια ισχυρότερη θέση στο εμπόριο κακάο και μεγαλύτερη αξία για το κακάο τους», πρόσθεσε ο Julien Simonis, Διευθυντής Προγράμματος του Cacao of Excellence. ” Υποστηρίζει την ανάπτυξη της ικανότητας σε εθνικό επίπεδο για αντικειμενική, ανεξάρτητη και τακτική ανατροφοδότηση προς τους παραγωγούς κακάο σχετικά με την ποιότητα και τη γεύση του κακάο τους καθώς και τις απαιτήσεις της αγοράς. Βλέπουμε αυτή τη δημοσίευση ως σημαντικό δομικό στοιχείο που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη εντός των αγροτικών κοινοτήτων».  

Η ανάπτυξη του Οδηγού για την Αξιολόγηση της Ποιότητας και της Γεύσης του Κακάο ήταν μια συλλογική πενταετής προσπάθεια που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία και κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης πρωτοβουλίας και θα συμβάλει στην προώθηση θετικών αλλαγών στον τομέα του κακάο.

Για λήψη του Οδηγού, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.cacaoofexcellence.org/info-resources/guide-for-the-assessment-of-cacao-quality-and-flavour ή επικοινωνήστε με το Cacao of Excellence στο cacaoofexcellence@cgiar.org

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο