Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλάτα του Καίσαρα: Από ποιον… καίσαρα πήρε το όνομα της;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΣαλάτα του Καίσαρα: Από ποιον… καίσαρα πήρε το όνομα της;
spot_img

Ποιος απ’ όλους είναι ο Καίσαρας που ανακάλυψε, αγάπησε και έδωσε το όνομα του στην αγαπημένη σαλάτα;

Η Caesar salad, απαραίτητο στοιχείο στο μενού κάθε εστιατορίου που σέβεται τον εαυτό του, είναι γνωστό τι περιέχει (μαρούλι, κρουτόν, αυγά, ελαιόλαδο, πολτοποιημένο σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, παρμεζάνα, κοτόπουλο και σάλτσα ανάλογα με την συνταγή) αλλά δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο καίσαρας που την ανακάλυψε και πότε. Ποια εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Μην είναι ο Ιούλιος Καίσαρας που μαζί με την Κλεοπάτρα την Βασίλισσα της Αιγύπτου απολάμβαναν την σαλάτα σε ρομαντικά δείπνα; Μην είναι ο Οκταβιανός -Αύγουστος; Μην είναι ο Τιβέριος; ‘Η μήπως ο Κλαύδιος; Και γιατί όχι ο Καλιγούλας ή ο Νέρωνας; Από ποιον από όλους τους αυτοκράτορες γνωστούς και άγνωστους, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχει πάρει το όνoμα της η γνωστή σαλάτα λοιπόν;

Η απάντηση ή θα σας απογοητεύσει ή θα σας εκπλήξει γιατί είναι… από κανέναν από αυτούς! Πριν μάθετε τον «πατέρα» της Caesar salad θα πρέπει να ξέρετε ότι η λέξη Caesar στα λατινικά σημαίνει “τριχωτός”. Καμία σχέση δεν έχει όμως η αγαπημένη σαλάτα, ούτε με τρίχες ούτε με καίσαρες και αυτοκράτορες της Ρώμης. Η καταγωγή της είναι πολύ πιο ταπεινή.

Η δημιουργία της σαλάτας αποδίδεται γενικά στον Caesar Cardini, έναν Ιταλό μετανάστη που είχε εστιατόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Cardini ζούσε στο Σαν Ντιέγκο αλλά άνοιξε εστιατόριο και στην Τιχουάνα του Μεξικού την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920-1933), για να προσελκύσει Αμερικανούς που ήθελαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κόρη του, η Ρόζα, διηγήθηκε ότι ο πατέρας της εφηύρε τη σαλάτα στο εστιατόριο στην Τιχουάνα, που είχε το όνομα του ιδιοκτήτη «Caesar’s restaurant» όταν μετά από μία μαζική «έφοδο» από πελάτες στις 4 Ιουλίου του 1924 εξάντλησε τα εφόδια της κουζίνας. Ο Cardini αρκέστηκε σε ό,τι είχε μείνει στην κουζίνα και κατέληξε να φτιάξει ένα “μωσαϊκό” με μαρούλι, γαύρο, παρμεζάνα, σχεδόν ωμό αυγό και πιπέρι ίσως και σάλτσα Worcestershire. Μερικές αφηγήσεις της ιστορίας αναφέρουν ότι ο Alex Cardini, ο αδερφός του Caesar Cardini, έφτιαξε τη σαλάτα και ότι η σαλάτα ονομαζόταν προηγουμένως “Aviator Salad” επειδή ήταν φτιαγμένη για αεροπόρους που ταξίδευαν κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Επίσης και αρκετοί από το προσωπικό του Cardini έχουν πει ότι εκείνοι επινόησαν το πιάτο. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και σχετικά με την αρχική συνταγή του Cardini. Ότι και αν περιείχε όμως, η σαλάτα Caesar το 1924 σύντομα έγινε μόδα μεταξύ των διασημοτήτων του Χόλυγουντ όπως, ο Κλαρκ Γκέιμπλ και η Τζιν Χάρλοου.

Η International Society of Epicures με έδρα το Παρίσι, τη δεκαετία του 1950, αποκάλεσε τη σαλάτα του Καίσαρα, την «καλύτερη συνταγή που προέρχεται από την Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια».

Η κόρη του Cardini Rosa Maria Cardini, ήταν 10 ετών όταν ο πατέρας της μετακόμισε την οικογένεια στο Λος Άντζελες την εποχή που ήρθη η ποτοαπαγόρευση. Σύντομα άρχισε να συνεργάζεται μαζί του, εμφιαλώνοντας τη σάλτσα της σαλάτας του Καίσαρα στο σπίτι, βάζοντάς την ετικέτα με το χέρι και πουλώντας την από το οικογενειακό στέισον βάγκον στο Farmers Market στο Λος Άντζελες και σύντομα μετέτρεψαν τη συνταγή τους για τη σαλάτα Caesar σε επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1956, η Rosa Maria Cardini ανέλαβε την ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης, Caesar Cardini Foods Inc., με έδρα το Culver City. Κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ντρέσινγκ σαλάτας του Καίσαρα και πρόσθεσε άλλα 17 είδη ντρέσινγκ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι σαλάτες Caesar έγιναν παράνομες στην Καλιφόρνια, με έναν νέο νόμο για την υγεία που απαγόρευε την πώληση οποιουδήποτε τροφίμου που χρησιμοποιούσε ωμά αυγά ως συστατικό. Προφανώς υπήρχε μαύρη αγορά για τη λαθραία σαλάτα. Ο νόμος αναθεωρήθηκε σύντομα και η κατάσταση επανορθώθηκε το 1998.

Για την ιστορία να πούμε ότι υπάρχει και η εκδοχή πως η σαλάτα του Καίσαρα ανακαλύφθηκε από έναν σεφ από το Σικάγο τον Giakomo Junia και έδωσε στην σαλάτα το όνομα του Ιούλιου Καίσαρα.

Αν πάντως τώρα σας ήρθε όρεξη για σαλάτα του καίσαρα πατήστε ΕΔΩ για την καταπληκτική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο